NYHETER 2020-11-1 KL. 16:43

PRO:s ordförande: ”Skeptisk till lättnaderna för äldre”

Av Hans Nilsson

PRO:s ordförande: ”Skeptisk till lättnaderna för äldre”
- Jag är fundersam och lite skeptisk till att lättnaderna sker nu när det är en andra våg av smittan, säger Eva-Britt Svensson, ordförande i PRO i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Råden till personer över 70 år och riskgrupper när det gäller coronasmittan har hävts. Nu gäller samma råd för dem som för resten av befolkningen.- Jag är lite skeptisk till att man gör så här nu. Man kunde ha väntat och sett hur den andra vågen blir, säger Eva-Britt Svensson, ordförande i PRO i Växjö.
Det var den 1 april man gav rådet till personer över 70 år att begränsa sina fysiska kontakter med andra och undvika att vara på platser med många människor. Detta för att bromsa smittspridningen.
Nu ökar smittspridningen snabbt i hela Europa och även i Sverige har man i höst kunnat se en tydlig ökning.
Ändå väljer Sverige att ta bort restriktionerna för äldre över 70 år och för riskgrupper. Socialministern Lena Hallengren meddelade nyligen att råden för äldre och personer i riskgrupper nu är samma som för resten av befolkningen.

Skälet till det ska bland annat vara en ökad psykisk ohälsa bland äldre som isolerat sig på grund av corona.
Eva-Britt Svensson, ordförande i PRO(Pensionärernas Riksorganisation) i Växjö ställer sig frågande till om det stämmer att många äldre mår dåligt nu.
- Jag har ställt frågan till Region Kronoberg, men där har man inte kunnat bekräfta att många äldre mår dåligt. Inte i Region Kronoberg i alla fall, det kanske är så i andra regioner, säger Eva-Britt Svensson.

Eva-Britt Svensson är inte emot att även restriktionerna för äldre och riskgrupper tas bort och att man nu omfattas av samma råd som resten av befolkningen. Men hon är något skeptisk.
Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör har sagt att man inte utesluter att de här lättnaderna för äldre kan leda till att människor dör.
- Jag litar ju på den bedömning Folkhälsomyndigheten gör. De är experter, det är inte jag. Men jag är fundersam och lite skeptisk ändå till att de här lättnaderna sker nu när det är en andra våg av smittan, säger Eva-Britt Svensson.
- De kunde ha väntat, nu finns det en risk också att folk tar lite lättare på smittan. Jag tycker att det redan har blivit lite slappare sedan i början av corona, i april och maj. Då var många väldigt försiktiga och man gick inte och handlade till exempel. Men sedan i somras är många oförsiktiga.

Eva-Britt Svensson själv har inte ändrat sitt coronasäkra beteende sedan i våras. Hon håller stenhårt på reglerna, bland annat för att hon ingår i riskgruppen.
- Jag träffar mina barn och barnbarn, men det sker bara utomhus och på säkert avstånd. När jag handlar i affärer sker det sent på kvällen när det är lite folk, jag håller avstånd och jag deltar bara i digitala möten.
- Jag vill inte bli smittad, men det handlar inte bara om mig utan också om att ta ett samhällsansvar. Nu är jag inbjuden att vara med på Jonas Sjöstedts avskedsfest i Stockholm nästa helg, men jag har tackat nej till det. Jag åker inte till Stockholm och är bland flera människor där, jag tar mitt ansvar som samhällsmedborgare.

Att råden nu tagits bort för äldre om att bland annat begränsa fysiska kontakter och att inte handla i butiker innebär i grunden att alla nu har samma ansvar att skydda sig själva och andra, påpekar Eva-Britt Svensson.
- Det är positivt att äldre och riskgrupperna inte ses som konstiga grupper. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att samma generella restriktioner gäller för alla om att hålla avstånd och att fortsätta att ta eget ansvar och lyssna på Folkhälsomyndighetens råd.


Dessa råd för personer över 70 år har tagits bort:
- Begränsa fysiska kontakter.
- Undvika att åka kollektivt och andra allmänna färdmedel.
- Undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.

hans nilsson