NYHETER 2021-3-27 KL. 16:57

Problem med ungdomsgäng vid stationen: ”Vi försöker styra bort dem”

Av Hans Nilsson

Problem med ungdomsgäng vid stationen: ”Vi försöker styra bort dem”
Det är stökigt och bråkigt när ungdomsgäng har väntsalen som tillhåll. Polisen misstänker även att det säljs narkotika både i och utanför Växjö Station.. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Polisen har den senaste tiden gjort flera insatser för att minska otryggheten och brottsligheten på stationsområdet i Växjö. Det är stökigt och bråkigt när ungdomsgäng har väntsalen som tillhåll. Polisen misstänker att det säljs narkotika både i och utanför den tillfälliga stationen och på Tegnérkyrkogården. - Det är problem med de här ungdomarna. Vi är där flera gånger om dagen och försöker styra bort dem från området, säger Anette Östman Ottosson, kommunpolis i Växjö.
Enligt en av de poliser som jobbar med insatsen vid den tillfälliga stationen rör det sig om 20 till 30 ungdomar upp till 18-årsåldern som ofta hänger inne i väntsalen eller utanför.
En del av ungdomarna är kända hos polisen sedan tidigare.

Polisen har gjort mindre beslag av narkotika i väntsalen och utanför. Man har också frihetsberövat ett antal personer.
Den här insatsen inleddes för några veckor sedan efter att problemen med ungdomsgängen har ökat rejält i området.
- Vi har fått rapporter om att det är skadegörelse och narkotikahandel i väntsalen och utanför och att det har varit slagsmål där. Då måste vi jobba med de problemen och skapa trygghet i området, förklarar kommunpolisen Anette Östman Ottosson.
- De här ungdomsgängen ser väntsalen som en ungdomsgård, och det är även vuxna narkotika- och alkoholmissbrukare som ofta är i väntsalen. Det blir en otrygghet för resenärer som sitter där och väntar på tåget eller bussen eller för de som är där för att köpa biljetter.

Anette Östman Ottosson berättar att personalen på Tegnérkyrkogården har hittat knarksprutor inne på kyrkogården. Att försäljning av narkotika sker på kyrkogården verkar högst troligt, enligt polisen.
- Vi har ju tidigare sett att det har skett narkotikahandel på Sandgärdsgatan och vid kyrkogården, vi misstänker att det sker nu också inne på kyrkogården, säger hon.
Polisens insats vid den tillfälliga stationen kommer att pågå i minst en månad till, kanske ännu längre, tror Anette Östman Ottosson.

hans nilsson




Polisen misstänker att det sker narkotikaförsäljning vid den tillfälliga stationen i Växjö och på Tegnérkyrkogården. - Vi försöker skapa trygghet och vi är där flera gånger om dagen, säger kommunpolisen Anette Östman Ottosson. Foto: Hans Nilsson