NYHETER 2020-6-18 KL. 16:30

Positiva signaler från småföretagen i länet

Av Hans Nilsson

Positiva signaler från småföretagen i länet
Frida Boklund, regionchef Företagarna, konstaterar att konjunkturläget har mattats av, men att företagen i Kronobergs län är mer positiva än i riket i stort.. Orosmolnet är vad efterdyningarna av corona kommer att innebära. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Konjunkturläget i Kronobergs län har försvagats kraftigt sedan 2019 - men mitt i coronakrisen finns det ändå positiva signaler. Nio av tio småföretagare i länet säger att de vill växa, enligt Småföretagsbarometer.
- Konjunkturläget har mattats av, men trots detta är företagen mer positiva än i riket i stort. Kronoberg visar fortsatt positiv trend när det gäller expansionsmöjligheter, av företagen i länet svarar 59 procent att de ser goda expansionsmöjligheter. Orosmolnet är vad efterdyningarna av corona kommer att innebära, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna.

De senaste åren har företagen i länet haft en ökad lönsamhet, men nu har tillväxttakten mattats av.
I spåren av coronapandemin tror enbart 16 procent av företagarna i Kronobergs län på en högre lönsamhet under 2021, och 36 procent tror att den blir lägre. Fler än tidigare ser en svagare efterfrågan som ett tillväxthinder.
Detta visar Småföretagsbarometer som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.
Konjunkturindikatorn i Kronobergs län ligger på 45. Det är mer än en halvering sedan 2018, men det är ändå över riksgenomsnittet som är 37.

Inför 2021 tror man på en ytterligare försvagning till en nivå som är den lägsta sedan finanskrisåren.
Förklaringen är bland annat att tillväxttakten i sysselsättningen har gått ner. Även ökningen i tillväxten i orderingången har gått ner, men trots det har 41 procent i länet haft en ökad orderingång.
Trots att det finns många utmaningarna säger nio av tio småföretagare i länet att de vill växa, enligt undersökningen.

I Kronoberg skiljer det sig väldigt mycket åt i hur påverkade företagen är av covid-19.
- Inom hotell, restaurang, turism och detaljhandel ser vi de största svårigheterna just nu. Många företag har klarat sig bra med hjälp av tidigare god kassa, statliga stöd och amorteringslättnader. Vi ser dock en oro hos företagarna för hösten då de normalt har en lägre likviditetsnivå den tiden på året, säger Maria Lorentzon, företagschef Swedbank Växjö.
Småföretagsbarometern har gjorts sedan 1985. Det är Sveriges största och äldsta undersökning om småföretagarnas uppfattning och förväntningar om konjunkturen. Den omfattar 4 000 företag i det privata näringslivet med 1-49 anställda.





hans nilsson