NYHETER 2021-7-4 KL. 17:39

"Politikerna måste lära sig att lyssna på väljarna"

Av Hans Nilsson


Centerpartiet tvingades backa om att införa marknadshyror, eller fri hyressättning i nybyggda lägenheter. Hyresgästföreningens kampanj mot marknadshyror påverkade, anser Inger Borg, Hyresgästföreningen region Sydost. Foto: Hans Nilsson


KRONOBERG. Nära 11 000 personer i bland annat Kronoberg skrev på Hyresgästföreningens namninsamling i protest mot marknadshyror.
Annie Lööf och Centerpartiet tvingades att stryka punkt 44 i januariavtalet om att införa marknadshyror, eller fri hyressättning i nybyggda lägenheter.
- Det är en seger för oss, politikerna måste lära sig att lyssna på väljarna, säger Inger Borg, tillförordnad ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost.
Enligt Hyresgästföreningen skulle fri hyressättning i nybyggda lägenheter bli ett första steg mot marknadshyror på hela den svenska bostadsmarknaden.
Det handlar om förslaget från Centerpartiet och Liberalerna som Socialdemokraterna gick med på i punkt 44 i januariavtalet.
När Lokaltidningen intervjuade Inger Borg nyligen i Hyresgästföreningen region Sydost, där Kronoberg ingår, skrädde hon inte orden i besvikelsen över Socialdemokraternas politik i samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet.
- Det är ett förskräckligt svek av Socialdemokraterna att gå med på både marknadshyror och att luckra upp LAS, sade Inger Borg.
- Först genomför man marknadshyror på nybyggda hyreslägenheter. Nästa steg är marknadshyror på renoveringsobjekt och i tredje steget blir det på hela bostadsmarknaden. Marknadshyror skulle förstöra privatekonomin totalt för många. Även de som har råd att bo kvar kommer att påverkas stort. De måste lägga en mycket större del av sin inkomst på att ha tak över huvudet.
Runt 130 000 svenskar skrev under protesten mot marknadshyror som Hyresgästföreningen startade.
Efter att Vänsterpartiet vägrat gå med på fri hyressättning i nybyggda lägenheter fälldes statsminister Stefan Löfven i en misstroendeomröstning och Centerpartiet valde att backa.
Hyresgästföreningens kampanj mot marknadshyror hade betydelse i sammanhanget, anser Inger Borg.
- Att det blev regeringskris är inte vårt ansvar, det är politikernas sak att hitta lösningar. Men när det gäller marknadshyrorna så lyckades vi få upp frågan på bordet hos politikerna med namninsamlingen. Bostadspolitiken har länge legat långt ner på politikernas lista, men nu har vi fått den att hamna högt på politikernas dagordning igen, säger Inger Borg.
- Så visst var det en seger för oss att Annie Lööf tvingades backa. Politikerna måste lyssna på folkets vilja, de måste lyssna på sina väljare.