NYHETER 2022-1-18 KL. 23:23

Politikerna i Växjö och Alvesta kommun tycker till om varannandagsutdelning

Av Josefin Petersson

Politikerna i Växjö och Alvesta kommun tycker till om varannandagsutdelning
Anna Tenje, Foto: Pressbild

VÄXJÖ/ALVESTA. Vi ställde fölande fråga till Malin Lauber (S) och Anna Tenje (M) i Växjö kommun och till Per Ribacke (S) och Thomas Johnsson (M) i Alvesta kommun, hur ställer ni er till att Postnord från och med den 31 januari kommer börja dela ut brev varannan vardag, samtidigt som portot för ett frimärke höjdes från 12 till 13 kronor vid årsskiftet? De svarade så här.

Malin Lauber (S):
Postnord har ansvar för frågan och har gjort bedömningen. Socialdemokraterna tycker det är viktigt med så bra service som möjligt, inte minst på landsbygden. Det är nu extra viktigt att vi ser till att det finns tillgång till bredband i hela kommunen.

Anna Tenje (M):
Jag tycker sällan det är bra med förändringar, eller försämringar vilket det givetvis ändå blir med varannandagsutdelning men jag måste ändå säga att man har gjort det bästa möjliga utifrån de givna förutsättningar som vi har. Man ser att antalet paket ökar och att konsumentvanorna förändras, vi handlar mer online medan de tradiotionella breven minskar. Men det är viktigt att det inte blir skillnad mellan stad och land, så att man ändå säkrar utdelningen generellt i hela landet. Alternativet hade varit kraftigt höjda porton och då drabbas också de som är beroende av brevlådan och den manuella kommunikationen, så det hade drabbat ännu hårdare.

Per Ribacke (S):
Det är inte bra, samtidigt måste man vara realistisk. Med förutsättningarna att antalet brev minskar, och att alla ska ha möjlighet att få post distribuerad. Då måste säkert något göras för att fortsatt upprätthålla en service. Det är svårt att fånga upp konsekvenserna, vi påverkas på olika sätt. Kan tänka mig att det är framförallt våra lite mindre företag som kommer att påverkas. Vi får följa vad detta kommer att få för negativa konsekvenser och föra en dialog hur man kan minska dem på ett pragmatiskt sätt.

Thomas Johnsson (M):
Varannan dags utdelning av brev är en naturlig följd av den digitaliserings process vi just befinner oss i. Personligen tror jag inte detta är en stor fråga då de flesta brev som delas ut idag är räkningar, kallelser eller reklam. Brådskande ärenden mejlas eller skickas per SMS. Det som skickas med brev kan säkert utan problem vänta någon dag. Varannan dags utdelning och portohöjning snabbar sannolikt på denna process. Vi kommer alldeles säkert att vänja oss vid detta ganska snabbt. Det väsentliga här är nog inte om utdelning sker varje eller varannan dag, utan att brev kommer fram överhuvudtaget.

Josefin Petersson




Foto: Maria Lindberg