NYHETER 2020-6-13 KL. 14:08

Polisen: ”Vi är mentalt förberedda på upplopp i Växjö”

Av Hans Nilsson

Polisen: ”Vi är mentalt förberedda på upplopp i Växjö”
Polisen i Växjö är mentalt förberedd på att det kan bli upplopp i Araby, Teleborg och centrum. - Vi är inte naiva, det är klart att vi har pratat om det, säger Gunilla Svensson, kommunpolis i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Demonstrationerna med Black Lives Matter i Göteborg och Stockholm med flera tusen personer den senaste tiden har urartat i upplopp, våld och skadegörelse. Polisen i Växjö är nu mentalt förberedd på att liknande händelser kan ske i Araby, Teleborg och centrum.- Vi är inte naiva, det är klart att vi har pratat om det. Just nu verkar det finnas ett uppdämt behov av action och kaos i Sverige, säger Gunilla Svensson, kommunpolis i Växjö.
Ingen kan ha missat bilderna från Sergels torg i Stockholm, Ribersborg i Malmö och Heden i Göteborg nyligen.
Totalt samlades flera tusen personer, trots coronarestriktioner om högst 50 personer, för att demonstrera under parollen Black Lives Matter, BLM. En rörelse i USA som protesterar mot polisbrutalitet och rasism.
I det här fallet började det med att en svart amerikan, George Floyd, dog vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA. Det utlöste stora protester mot polis och rasism som spreds till flera amerikanska städer.

Det var de händelserna som inspirerade till demonstrationerna i Sverige där folk ville visa solidaritet med Black Lives Matter. Vid demonstrationerna kunde man se flera skyltar med budskap som ”White silence is violence”, ”Poliser ska hållas till svars” och ”ACAB” – All cops are bastards.
Kommunpolisen i Växjö, Gunilla Svensson, har följt rapporteringen. Hon blir illa berörd av budskapen som riktas mot den svenska polisen och som av vissa demonstranter anklagas för rasism och brutalitet.
- Jag blir ledsen, jag tycker det är orättvist. Svensk polis håller en hög standard, vi jobbar inte på samma sätt som polisen i USA. Vi står på demonstranternas sida mot rasism och våld, säger Gunilla Svensson.
- Vi har ju rätt att utöva våld, men polisen i Sverige har fokus på konfliktreducerande metoder och vi jobbar med dialogpolis och att skapa relationer för att undvika våldsamheter. Vi kämpar varje dag med att hjälpa människor, skapa trygghet i samhället och gripa våldtäktsmän och mördare.
Att polisen i Växjö och Sverige skulle vara rasistisk, som en del demonstranter ville hävda, stämmer inte, anser Gunilla Svensson.
- Nej, inte rasistisk. Men det är lätt att få förutfattade meningar som polis på grund av det man har varit med om. Om man har jobbat mycket med vissa kriminella som klär sig och ser ut på ett viss sätt är det lätt att man misstänker en del som ser ut så och stoppar dem för en kontroll, det är likadant med vissa typer av bilar som kriminella ofta använder, förklarar hon.
I Stockholm och Göteborg blev det våldsamt upplopp, stenkastning mot polisen, blåljussabotage, skadegörelse, misshandel och ett 30-tal bilar sattes i brand efter att polisen upplöst samlingarna. Flera personer greps och anhölls.

Polisen i Växjö ser nu att det finns en viss risk att det kan bli upplopp även i Araby, centrum eller Teleborg. Det har hänt förut och händelserna i storstäderna kan sprida sig till Växjö.
- Vi har inte sett några tecken på det än i Araby, men på grund av corona är det inga konserter och inga fotbollsmatcher med publik så det verkar finnas ett uppdämt behov just nu av spänning hos vissa grupper i Sverige. Man vill ha action, tror Gunilla Svensson.
- Men vi har en mental förberedelse på att det kan ske här också och vi pratar om det. Om det skulle ske är vi redo för det med poliser från hela Region Syd.

Genom åren har det inträffat flera våldsamma situationer mellan polis och ungdomsgrupperingar i Araby. Men enligt Gunilla Svensson ser bilden helt annorlunda ut nu.
- När jag jobbade i Araby 2012 till 2014 hände det flera gånger att polisen fick sten kastade på polisbilarna när vi skulle jobba i området. Nu sker det knappt längre. De som är kriminella i Araby vill ha bort oss därifrån eftersom vi stör deras verksamhet, säger hon.
- Men det är ett fåtal, de flesta som bor där vill ha en större polisiär närvaro. Det märker jag när jag kommer dit i uniform, det är många medelålders och äldre som kommer fram och säger att de vill se oss mer i området.
En händelse i Stockholm i samband med Black Lives Matter har fått extra stor uppmärksamhet i media.
Det är en ung kvinnlig polis som omringas av ett par hundra demonstranter. Hon går ned på knä inför dem med en skylt med texten ”White silence is violence”, och knyter sin näve på Black Panther-vis. Demonstranterna jublar och tar bilder ihop med henne. Poliskvinnan ses sedan gråta och kramas ihop med några av demonstranterna.
- Jag som polis ska inte ta ställning i den politiska debatten, och jag skulle inte göra som hon gjorde i den situationen. I och för sig så lugnade hon ned stämningen. Men jag vill inte kommentera det mer än så, säger Gunilla Svensson.
Som polis har Gunilla Svensson själv varit i situationer som påminner om det som hände i Stockholm och Göteborg.
- Vi var fem poliser som blev omringade av ett tiotal personer i centrum i Växjö en gång när vi skulle skydda en person. Vi höjde batongerna och ställde oss runt den personen i en halvmåne, minns hon.
- Jag har använt sprej och batong vid våldsamma upplopp i Araby, jag var med när det sköts fyrverkerier mot oss i Araby. Efter att jag varit med om sådant brukar jag tänka på de här ungdomarna som använder våld mot polisen. Vad har de varit med om som har gjort att de har blivit sådana?


hans nilsson


Kommunpolisen i Växjö, Gunilla Svensson, blir illa berörd av budskapen som riktas mot den svenska polisen och som av vissa demonstranter anklagas för rasism och brutalitet. Foto: Hans Nilsson



Svensk polis anklagas för rasism och brutalitet. - Jag blir ledsen, det är orättvist. Vi jobbar inte på samma sätt som polisen i USA. Vi står på demonstranternas sida mot rasism och våld, säger hon. Foto: Hans Nilsson