NYHETER 2020-10-18 KL. 18:28

Polisen: ”Äldre kriminella använder flickor och pojkar”

Av Hans Nilsson

Polisen: ”Äldre kriminella använder flickor och pojkar”
- Vi misstänker att flickor och pojkar används av äldre kriminella till att exempelvis bära och gömma saker som är heta för kriminella, som narkotika, säger Anette Östman Ottosson, kommunpolis i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Polisen har samma bild som socialchefen Per Sandberg - fler barn och unga i Växjö glider in i kriminalitet. - Vi misstänker dessutom att äldre kriminella använder pojkar och flickor på olika sätt, och det är oroväckande, säger Anette Östman Ottosson, kommunpolis i Växjö.
Polisen får inte alla ärenden till sig som handlar om barn och unga som begår brott, påpekar Anette Östman Ottosson.
Det är sådant som rör socialtjänstlagen och som exempelvis skol- och fritidspersonal gör orosanmälningar om till kommunen.

Men Anette Östman Ottosson säger också att polisen i Växjö har en bild av att fler barn och unga glider in i kriminalitet med rån och droger bland annat.
- De unga som rånar är oftast ute efter statusprylar som dyra kepsar, märkeskläder och mobiltelefoner, säger Anette Östman Ottosson.
- Vi ser också att det är mycket barn ute sent om kvällarna i Araby och på innergårdar i Växjö utan att deras vårdnadshavare är med. Det är också en del barn som hänger utanför dagis och fritids efter skoltid, ibland är det lite väl unga barn, berättar Anette Östman Ottosson.
- De kan vara under tio år i några fall. Vi misstänker att en del av barnen, och det är både flickor och pojkar, används av äldre kriminella till att exempelvis bära och gömma saker som är heta för kriminella, som narkotika, lägger hon till.

Anette Östman Ottosson märker dessutom att attityden från barn och unga mot polisen har försämrats de senaste åren.
- Det är en mer negativ attityd mot oss poliser från barn under 15 år, man är mer uppstudsig. De har hört från sina pappor eller brorsor att polisen är skit. Det är ett litet klientel det handlar om, men det är mycket vanligare än för några år sedan, förklarar hon.
När det gäller rånen, som har ökat i ett antal år i Växjö, så tycker Anette Östman Ottosson att det har minskat dramatiskt den senaste månaden.
- Det sker fortsatt rån, men inte alls lika mycket som tidigare. Att det minskar kan bero på att polisen har högre närvaro och rör sig mer på strategiska platser som efter stängning på krogen, drönare, kamerabevakning och högre vuxennärvaro på stan, tror hon.


hans nilsson