NYHETER 2020-8-31 KL. 14:40

Polis fick svara på trygghetsenkät: ”Jag känner mig trygg”

Av Hans Nilsson

Polis fick svara på trygghetsenkät: ”Jag känner mig trygg”
En av de 2 700 invånare i Växjö som slumpvis valts ut och fått en trygghetsenkät hemskickad är den blivande kommunpolisen, Annette Östman Ottosson. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Runt 2 700 invånare i Växjö kommun har slumpvis valts ut och fått en trygghetsenkät hemskickad från polisregion Syd. En av dem är Annette Östman Ottosson, som blir ny kommunpolis i Växjö den 1 september.
- Jag uppmanar alla som har fått enkäten att fylla i den och skicka in den, själv känner jag mig trygg där jag bor, försäkrar hon.
Varje år gör polisen och Växjö kommun en trygghetsmätning för att öka tryggheten bland medborgarna.

I en enkät som nu har skickats hem till slumpvis utvalda mellan 16 och 85 år får invånarna en chans att berätta om sina upplevelser av otrygghet och påverka polisens och kommunens brottsförebyggande arbete.
Frågorna som ska besvaras är bland annat: Vilka problem ser medborgarna där de bor? Har de varit utsatta för brott det senaste året? Känner de oro för att utsättas för brott? Är de trygga i sitt bostadsområde på kvällarna?

Det här är ett bra redskap för polisen och kommunen. Men det är a och o att att många svarar på undersökningen, påpekar den blivande kommunpolisen i Växjö, Anette Östman Ottosson.
- Jag har själv fått den här enkäten och fyllt i den och skickat in svaren. Man måste fylla i alla svaren i enkäten. Det är ett viktigt mätinstrument och underlag för oss i vår planering. Det tar tempen på tryggheten och ger oss hjälp med var vi ska lägga kraft, förklarar hon.
Anette Östman Ottosson känner sig trygg i det område där hon bor i Växjö. Hon påminner om att trygghet och otrygghet är individuellt och att det inte alltid går att koppla till hur brottsligheten faktiskt ser ut.
- Men även om det här kan variera från person till person måste vi på polisen ta den upplevda ökningen av otrygghet på allvar och göra riktade insatser av olika slag, slår hon fast.
Trygghetsundersökningen skickades ut den 12 augusti och insamlingen avslutas i mitten av oktober. Fram till dess kommer två påminnelser att skickas ut.

Resultatet blir offentligt i slutet av det här året. Alla inskickade svar behandlas konfidentiellt. Kunskaperna kommer att spridas till kommunens politiker och tjänstemän. Hela 72 900 personer mellan 16 och 85 år, boende i polisregion Syd, har fått det här brevet.




hans nilsson