NYHETER 2021-9-30 KL. 07:00

Podcast på turné – kommer till Växjö

Av Anders Jönsson

Podcast på turné – kommer till Växjö
Så här såg Erik Niva själv ut när U21-landslaget firades i Stockholm efter EM-guldet 2015. Foto: Frankie Fouganthin

VÄXJÖ. Sveriges kanske främsta sportskribent Erik Niva ger sig ut på turné tillsammans med Håkan Andreasson. De båda ligger bakom podcasten When We Where Kings och den kommer nu bli till en liveturné som stannar till i Växjö och Konsterhuset.
When We Where Kings är en podcast där Erik Niva och Håkan Andreasson berättar om de största händelserna i fotbollshistorien. Det har redan blivit 100 avsnitt. För att fira detta ger sig båda ut i landet för att live berätta om svenska U21-landslagets resa under EM 2015.
– Vårt koncept har alltid varit historieberättande förklätt i fotboll – historia, samhällskunskap och geografi. Vi tror att de mest fängslande historierna förmedlas bäst öga-mot-öga, just där och just då. Därför känns det så fantastiskt kul att nu kunna tända upp lägerelden, samla flocken och tillsammans följa bollen genom en av våra stora idrottssagor, säger Erik Niva.

Själva föreställningen beskrivs så här: ” Ett brokigt, karismatiskt svenskt U21-landslag besegrade odds, vände matcher, överträffade sig själva och stod till sist där som Europamästare. Ändå var själva bucklan nästan en bisak. Hela Kungsträdgården färgades inte gulblå för att ett ungdomslag vunnit en turnering. Nationen sveptes med eftersom det här var ett lag som lyckades förkroppsliga den optimism och framtidstro vi törstade efter så oerhört mycket.”