NYHETER 2020-11-6 KL. 11:09

Om du vill utvecklas - sök en mentor

Av Hans Nilsson

Om du vill utvecklas - sök en mentor
Mats Ekenstam, krönikör. Foto: Pressbild

Mentorskap är en metod för att utveckla, inspirera och utmana människor både som person och inom sin yrkesroll.
Själva mentorskapet innebär oftast att en mer erfaren person intar rollen med stort engagemang och vilja att som förebild erbjuda erfarenhet, tid, kompetens och sitt nätverk med målet att utveckla sin adept.

Det är ofta ett ömsesidigt utbyte mellan mentor och adept som skapar en positiv effekt. Det finns mentorer som både arbetar kommersiellt och ideellt.
Det har blivit mer vanligt att ha en mentor idag än tidigare. Många söker en mentor som kan ge stöd inom olika områden. För vissa handlar det om personlig utveckling och för andra att utvecklas i sin yrkesroll, eller en kombination av båda.
Utvecklingen som uppnås genom ett mentorskap kan vara svår att åstadkomma på egen hand, oftast tar det längre tid och du begår fler misstag på vägen.

Ett lyckat mentorskap bygger på ömsesidigt förtroende, då skapas goda förutsättningar för öppna samtal som skapar insikter och utveckling. Idag är jag själv mentor för flera personer, det är allt från personer i vd-roller till före detta kollegor på mina tidigare arbetsplatser.
Min bästa mentor var en kvinna som jag träffade i Stockholm en gång i månaden när jag arbetade på Manpower. Jag hade precis fått en ny ledarroll som ställde extremt höga krav på mig.
Under nästan två års tid arbetade vi tillsammans. Hon var internt anställd och hade bland annat rollen att coacha ledare.
Det var som en fristad att komma till henne, vi samtalade i regel fyra timmar per tillfälle. Det magiska var att hon genom sitt förhållningssätt skapade utrymme för mig att bli en bättre ledare. Våra möten var prestigelösa, reflekterande och coachande och ledde alltid till att jag fick fler verktyg i min verktygslåda.

Jag har även haft förmånen att vara mentor åt elever på Procivitas privata gymnasium. Energin och glädjen som skapas i möten med unga drivna personer blir något extra även för mig.
Det skapas ömsesidiga reflektioner som gör att vi båda utvecklas under vår gemensamma process. När mina egna erfarenheter skapar utveckling för en annan människa känns det verkligen positivt.
Om du vill utvecklas rekommenderar jag dig verkligen att söka efter en mentor. Du som har ett stort hjärta, ödmjukhet och bra erfarenheter tycker jag ska börja söka efter din nästa adept.

Mats Ekenstam, krönikör