NYHETER 2020-9-19 KL. 00:10

Ökad hotbild mot polisen - fler poliser har skyddade personuppgifter

Av Hans Nilsson

Ökad hotbild mot polisen - fler poliser har skyddade personuppgifter
- Det finns ett mörkertal. Poliser känner att de måste tåla en del och de rapporterar inte alla hot och allt våld de utsätts för, säger Lena Fritzson Andersson, tf säkerhetschef på polisen i Region Syd, där Växjö ingår. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Hot och våld mot polisen i Sverige har ökat de senaste två åren, enligt en rapport från Polisförbundet. - Fler poliser i Växjö idag har skyddade personuppgifter än för några år sedan, och det finns ett större intresse för vårt medarbetarskydd, säger Lena Fritzson Andersson, tillförordnad säkerhetschef på polisen i Region Syd.
En rapport från Polisförbundet förra året visade att 63 procent av poliserna i landet upplever att hot och våld ökat har ökat de senaste två åren.
De tillfrågade poliserna känner också att hoten och våldet mot dem har blivit grövre än tidigare. På polismyndigheten menar man att våld och hot mot poliser inte ökar generellt enligt statistiken.
Men samtidigt anser man att utvecklingen är allvarlig med fler grova incidenter. Enskilda polisers bostäder har attackerats och polishus har utsatts för sprängningar i en del städer.

I Växjö har poliser blivit attackerade flera gånger vid ingripanden i Araby i år och de senaste åren. Polisstationen på Dalbo/Araby har också attackerats flera gånger de senaste åren. Skadegörelsen har tilltagit i år och nästan alla fönsterrutor har slagits sönder.
Till slut satte polisen upp ett stängsel runt stationen för att skydda den. Det var en av flera säkerhetshöjande åtgärder från polisen.
Lena Fritzson Andersson är tillförordnad säkerhetschef på polisen i Region Syd, där Växjö och Kronoberg ingår.
Hon anser att det är en generell hotbild från kriminella mot polisen. Även i Växjö.
- Antalet rapporterade hot mot poliser som leder till åtgärder ligger ungefär på samma nivå som tidigare år i Växjö, men det finns ett mörkertal. Poliser känner att de måste tåla en del och de rapporterar inte alla hot och allt våld de utsätts för, säger hon och fortsätter:
- Vi har inte sett någon större oro bland polisanställda i Växjö, men de har ett större intresse för att få information om vårt medarbetarskydd och olika förebyggande åtgärder.
- Än så länge är vi relativt förskonade från attacker mot polisers bostäder. Men för några år sedan var det en polis i Växjö som tvingades att flytta till en annan bostad tillfälligt på grund av mycket allvarliga hot från kriminella, lägger hon till.

Poliser och åklagare riskerar att drabbas av hot, våld och trakasserier i sina yrken. Det tror man kan vara en av anledningarna till att människor som lever med skyddade personuppgifter har ökat med nästan 61 procent på tio år.
Även i Växjö finns det poliser med skyddade personuppgifter. Det kan innebära att uppgifter om en person tas bort i folkbokföringen och inte längre blir offentliga.
- Det är något fler poliser idag i Växjö som har skyddade personuppgifter än det var för några år sedan, men vi vill inte tala om hur många det är, säger Lena Fritzson Andersson.
På uppdrag av rikspolischef Anders Thornberg startades ett nationellt projekt i början av 2018 för att ytterligare stärka Polismyndighetens medarbetarskydd.

Det handlar om att stärka polisens personliga skydd med större användning av särskilda tjänstekort och starkare sekretess, mer utbildning, bättre utrustning och ökat skalskydd.
- Vi kallar det Projekt Medarbetarskydd och vi arbetar med det just nu i Region Syd och i hela landet. Det kan till exempel handla om att en polis i yttre tjänst inte ska behöva visa alla sina personuppgifter, berättar Lena Fritzson Andersson.
- Vi försöker hela tiden förbereda oss genom att prata med polisanställda om det personliga skyddet, det är frågor som vi alltid jobbar med. Det handlar både om poliser och civila. Vi har en bra organisation som tar hand om polisanställda när de blir hotade. Men det kan alltid förbättras och det jobbar vi med.



hans nilsson