NYHETER 2022-4-28 KL. 19:18

Nordmark (L) kom i Velvet Underground-hoodie: ”Jag vill bejaka den frihetliga liberalismen”

Av Hans Nilsson

Nordmark (L) kom i Velvet Underground-hoodie:  ”Jag vill bejaka den frihetliga liberalismen”
Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C) och Jon Malmqvist (KD) var propert klädda vid presskonferensen. Gunnar Nordmark (L), till vänster i bild, kom i en hoodie med Velvet Undergrounds "bananskiva" som tryck. Foto: Therese Ekdahl, Växjö kommun

VÄXJÖ. När Alliansen i Växjö kallade till presskonferens för att meddela att man återuppstår utan MP var alla politikerna propert klädda i kavaj - alla utom Gunnar Nordmark i Liberalerna. Han kom i en hoodie med rockbandet Velvet Undergrounds ”bananskiva” som tryck. Kan det vara en slump?- Om det är ett statement? Kanske är det omedvetet ett sätt att visa att jag vill identifiera mig med en frihetlig liberal livshållning där man får uttrycka sig fritt och forma sitt liv i frihet, säger Gunnar Nordmark.
Det var ett viktigt tillfälle detta valår. De borgerliga partierna i Växjö hade presskonferens.
Där var Moderaternas Anna Tenje, ordförande i kommunstyrelsen, Centerpartiets Andreas Olsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Kristdemokraternas Jon Malmqvist, ordförande i kultur- och fritidsnämnden - och Gunnar Nordmark, gruppledare för Liberalerna.
De skulle berätta att den blågröna majoriteten spricker i och med att Miljöpartiet hoppar av och att Alliansen nu återuppstår.

En av dem stack ut rejält med sin klädsel. När de andra kom klädda i kavaj dök nämligen Gunnar Nordmark upp i en hoodie, luvtröja. Dessutom med Velvet Undergrounds så kallade ”bananalbum” med en banan på omslaget målad av konstnären Andy Warhol som tryck.
Det var det amerikanska rockbandet Velvet Undergrounds debutalbum med Nico som kom 1967 och som anses vara en av de mest inflytelserika skivorna från 60-talet.
Låtarna handlar om kontroversiella ämnen som prostitution, sadomasochism och droger.

Så vad var det då Gunnar Nordmark ville ha sagt med att ha denna tröja på sig vid detta tillfälle?
- Tröjan klär mig väl och man syns i den. Jag förordar inte knark, sadomasochism eller prostitution, men Velvet Underground var ett fantastiskt band. När jag bodde i Lund satt jag och några av Sveriges nuvarande ambassadörer och lyssnade på ”Sunday morning” med Velvet Underground på söndagsnätterna, berättar han och fortsätter:
- Kanske var det ett omedvetet val att ha den på sig. Skivan står som en symbol för en tid och en liberal livshållning på en rad olika områden som jag vill bejaka. Det var en tid när man öppnade upp för vad som var möjligt att säga och göra.
- Jag vill bejaka den frihetliga liberalismen som gör att man kan utvecklas som man vill och får uttrycka sig fritt. Det blir en motsats till den cancel-kultur och deplattformering som råder på universiteten och på sociala medier där man försöker stänga av människor och hindra dem från att tycka saker.
Nu när MP lämnat samarbetet saknar Alliansen ett mandat för egen majoritet i Växjö. På riksplanet har de före detta Allianspartierna utom Centern gått in i ett samarbete med SD.

Är Gunnar Nordmarks tröja rentav en markering mot liknande tankar på ett samarbete med SD i Växjö?
- Nej, det är den inte. Men det finns inte på kartan att Liberalerna i Växjö kommer samarbeta med SD. Att bejaka en frihetlig politisk hållning är raka motsatsen till det SD står för, slår han fast.hans nilsson


Velvet Undergrounds klassiska "bananalbum" från 1967 med ett omslag skapat av konstnären Andy Warhol. Foto: Hans Nilsson- Tröjan klär mig väl och man syns i den, säger Gunnar Nordmark (L). Foto: Therese Ekdahl, Växjö kommun