NYHETER 2022-4-25 KL. 10:00

Natalia är Ukrainas framtid - men framtiden finns i Sverige

Av Hans Nilsson

Natalia är Ukrainas framtid - men framtiden finns i Sverige
Natalia Krasnoboka vill se ljust på framtiden. - Jag tror ju att det blir fred någon gång i Ukraina, men jag är inte så säker på att jag kommer att återvända dit, berättar hon. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ/MOHEDA. När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari var 18-åriga Natalia Krasnoboka på besök hos sina föräldrar och lillasyster i Moheda. Hon är Ukrainas framtid - men framtiden finns i Sverige. - Jag vet inte om jag återvänder till Ukraina. Det är svårt att beskriva med ord vad jag känner nu, jag förstår inte hur ryssarna kan förklara för sig själva att det är rätt att tortera civila och döda barn i mitt land, säger hon.
Natalia Krasnoboka har bara varit i Sverige i några månader, men hon pratar redan bra svenska med tanke på den korta tid hon varit här.
Studierna i SFI på Allbo Lärcenter i Alvesta och en 14-årig lillasyster som bott i Sverige i snart ett år har hjälpt henne att göra snabba framsteg i svenska språket.
- Min syster går i skolan i Alvesta så hon pratar bra svenska, hon kan förklara grammatiska saker för mig, berättar Natalia Krasnoboka, som är från Zjytomyr, en stad med 270 000 invånare i nordvästra Ukraina, 12 mil väster om Kiev.

Hennes pappa har bott i Moheda sedan 2014 och jobbar inom jordbruksnäringen. Sommaren 2021 flyttade även hennes mamma och lillasyster till Moheda.
Natalia studerar till journalist på distans på universitetet i Kyiv, huvudstaden i Ukraina, sedan ett och ett halvt år. I mitten av januari när hon hade lov åkte hon till Moheda för att hälsa på sin familj.

Den 24 februari, när Ryssland invaderade Ukraina, var Natalia fortfarande kvar hos sin familj i Moheda.
- Jag skulle ha åkt tillbaka till Ukraina den 3 februari egentligen, men min pappa varnade mig. Han trodde redan då att det var risk för att Ryssland skulle gå in i Ukraina, han tyckte att jag skulle vänta till slutet av mars med att åka tillbaka, förklarar Natalia.
Eftersom hennes pappa jobbar inom jordbruket går han upp tidigt. När han läste de ukrainska nyheter vid halv fem på morgonen den 24 februari på sin mobil såg han att ryska soldater hade gått in i Ukraina och att Ryssland bombade Kiev. Han skickade meddelanden till Natalia.
- Jag vaknade och blev chockad och rädd när jag såg vad som hände, jag tänkte på alla mina släktingar i Ukraina. Min pappa sa att jag måste stanna i Sverige, förklarar Natalia.

Sedan dess har Natalia kunnat följa från Moheda hur Ryssland har dödat barn och civila och bombat sönder städer och byar i hennes hemland.
Hon fortsätter sina studier till journalist i Kyiv på distans och satsar samtidigt på att lära sig svenska.
När Lokaltidningen fick höra om Natalia från Allbo Lärcenter erbjöd vi henne att sitta på redaktionen i Växjö och studera. Dels för att hon ska få hålla liv i drömmen om att bli journalist och dels för att hon eventuellt ska hjälpa till med något jobb på tidningen.
Det tackade hon ja till. Så nu sitter Natalia på Lokaltidningen några timmar varje dag och studerar på nätet. Här får hon dessutom chansen att göra ännu större framsteg i svenska språket.
- Innan kriget ville jag bli modejournalist, men nu vet jag inte hur det blir med det. Kriget förändrade allt. Nu måste jag först lära mig svenska.
- Målet är att göra klart mina studier i Ukraina, och att sedan komma in på ett universitet i Sverige och studera statsvetenskap eller journalistik. Utbildningen i Sverige är bättre än i Ukraina och det är lättare att få jobb här, säger hon.

Natalia hade tur som befann sig i Sverige när kriget bröt ut i Ukraina. Nu stannar hon hos sina föräldrar och sin syster i Moheda. Att åka tillbaka till Ukraina är helt otänkbart i det här läget. Frågan är när och om det går att återvända.
- Det är inte så lätt att komma från Ukraina till Sverige, men nu måste jag tänka på min framtid. Jag tror ju att det blir fred någon gång och jag vill verkligen göra något för Ukraina, men jag är inte så säker på att jag kommer att återvända dit, berättar hon.
Natalia tror inte att det finns en folklig vrede i Ryssland som kommer avsätta president Vladimir Putin och att Ryssland plötsligt ska bli ett fredligt och demokratiskt land.
- Först trodde jag att kriget skulle ta slut till sommaren, men nu har jag inga sådana förhoppningar. Många trodde inte att Ryssland skulle gå in i Ukraina. Men i Ukraina har vi kunnat se på sociala medier och i rysk media att vanliga ryssar anser att Ukraina tillhör Ryssland och att de vill ha tillbaka Ukraina.
- Ryska folket lever i en totalitär regim och de är hjärntvättade av all propaganda. Ryssarna säger att Ukraina är en gåva från Lenin och att det måste bli ett krig och att man måste bomba Ukraina för att Ryssland ska ta tillbaka Ukraina.
- Folket i Ukraina hatar ryssar nu. Man kan tycka att det ryska folket har ett ansvar att ta reda på mer fakta, att ta reda på mer om sanningen, säger hon.





hans nilsson



Natalia Krasnoboka studerar till journalist på distans på universitetet i Kyiv i Ukraina. Hon sitter på Lokaltidningens redaktion i Växjö några timmar varje dag och studerar på nätet. Foto: Hans Nilsson



Natalia Krasnoboka var på besök hos sina föräldrar och syster i Moheda när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Nu stannar hon hos sin familj i Moheda. Frågan är när och om det går att återvända till Ukraina. Foto: Hans Nilsson