NYHETER 2022-1-16 KL. 21:42

Närkontakt - inget problem”Men vi har blivit noggrannare med hygienen”

Av Thomas Edgren

Närkontakt - inget problem”Men vi har blivit noggrannare med hygienen”
Torbjörn Lodh är en av de före detta brottare som förra året gick in och ”räddade klubben”. Foto: Thomas Edgren

VÄXJÖ. Att utöva kampsport i pandemitider är inget brottarklubben BK Enig räds. Efter att Växjö kommun stängt sporthallarna tidigare under 2021, tog verksamheterna fart igen i höstas, och ledarna eller medlemmarna ser inga risker i detta.
- Många blev jätteglada över att få komma tillbaka och kunna träna igen, säger Torbjörn Lodh, som är ny ordförande i BK Enig.

Klubben drabbades hårt efter stegringen av restriktioner under första pandemiåret 2020. Färre ville gå till träningen och när kommunen så valde att stänga hallarna, var det lite av dödsstöten för klubben, som håller till under simhallen. Det fanns ingen möjlighet att bedriva någon verksamhet och då försvann förstås även intresset från sponsorerna.
Klubbstyrelsen visste inte hur man skulle hantera detta och det var närapå att den anrika föreningen som bildades 1935 fick läggas ned. Men några eldsjälar, före detta brottare i klubben, bildade en ny styrelse.
- Vi var några som inte kunde tänka oss att föreningen lades ned. Beskedet om stängningen kom ju mitt i BK Enigs verksamhet med nybörjare, ungdomar och seniorer. Med vår ambition att fortsätta försökte vi bolla fram och tillbaka om vad vi kunde göra. Vi är en grupp människor i nya styrelsen som vet vad BK Enig grundar sig på och vi vill föra den traditionen vidare, säger Torbjörn Lodh.

I höstas kom klubben igång igen med nybörjare och ungdomar samt ett fristilspass för alla grupper. Tack vare att man var aktiv på Facebook och på Instagram kunde styrelsen sprida ut information om en nystart med nybörjarträning.
- Vi tog med våra barn också och så fick vi igång några grupper. 25 nybörjare i barngrupper och 15 ungdomar 10 - 16 år har vi haft träning för under hösten och det får vi vara nöjda med, tycker Torbjörn.

Hur har ni jobbat mycket med att minska smittorisken?
- Vi rengör våra brottningsmattor med speciella desinfektionsmedel både före och efter en träning. Och så får medlemmarna komma hit ombytta; inget ombyte eller dusch får ske här.
Trots att pandemins olika smittovarianter skapat fler sjuka bland just barn och ungdom i samhället, har brottartävlingar ändå kunnat hållas. Vid den senaste tävlingen som skedde i Hässleholm i december, var covidpass ett krav och så gällde ett maxantal besökare inklusive föräldrar och ledare.
- Vi har inte haft ett enda fall av covid-19 i föreningen vad jag vet, säger Torbjörn.

Intresset för brottning har nu ökat i landet tack vare att flera kvinnliga brottare gjort bra ifrån sig de senaste åren. Inte minst vid VM U23 i Belgrad i oktober, då det blev svenska medaljer till Emma Johansson, Albin Olofsson och Erik Persson. Och vid Senior-VM blev det brons för Johanna Mattsson.

Nu vill BK Enig jobba hårt för att sprida information och nå ut till skolelever och fortsätta på sociala medier med att locka nya medlemmar till klubben.
- Vi hoppas att vi kan få komma ut till skolklasser under 2022 och prata om vad brottning står för. Alla personer passar inte för lagidrott och det är dessa killar och tjejer vi tror att vi kan skapa en meningsfull sport för!

Thomas Edgren



Trots en sport med stor närkontakt fick BK Enig i höstas igång 25 intresserade nybörjare att träna brottning. Foto: Thomas Edgren