NYHETER 2020-5-15 KL. 14:20

Musikkåren bjuder på utomhuskonserter på äldreboenden

Av Hans Nilsson

Musikkåren bjuder på utomhuskonserter på äldreboenden
Minst sex äldreboenden i Växjö kommun kommer att bjudas på musikalisk underhållning av Kronobergarnas Musikkår nu i maj. Musikerna kommer framträda i Kronobergs regementes uniform från sent 1800-tal. Foto: Therese Jaramillo

VÄXJÖ. Kronobergarnas Musikkår kommer bjuda på flera utomhuskonserter vid äldreboendena i Växjö under två helger i maj. - Vi vill glädja de äldre som sitter isolerade på äldreboendena och så vi är väldigt spelsugna också, säger Bengt Hägerstrand, ordförande i Kronobergarnas Musikkår.
På grund av corona har i stort sett alla konserter med Kronobergarnas Musikkår under våren fått ställas in. Ett antal musiker i riskzonen har inte heller kunnat delta i verksamheten.

Men nu har man delvis hittat en lösning på det här. Det är trumpetaren Therese Jaramillo som inspirerats av Marinens Musikkår i Karlskrona som i vår gett konserter och spridit glädje på kommunens äldreboenden.
- Så många äldre har det jobbigt just nu och saknar sina anhöriga. Vi kunde göra en oerhört betydelsefull insats, säger Therese Jaramillo.
Musikkåren vill sätta guldkant i vardagen för de äldre som inte kan träffa sina anhöriga under corona. Dessutom är musikerna extra spelsugna nu efter alla inställda konserter. När frågan ställdes till Växjö kommun nappade de direkt.

Därför är det nu klart att minst sex äldreboenden i Växjö kommun kommer att bjudas på musikalisk underhållning med start på Bågen lördagen den 16 maj. Allt sker på säkert avstånd utomhus.
- Det är 25 musiker som inte ingår i riskgruppen, de kommer spela på innergårdarna vid äldreboendena. De äldre kan sitta på avstånd på altaner, balkonger och med öppna fönster och höra oss spela. Det blir mycket gammal och traditionell svensk musik, valborgsstycken, marscher och underhållningsmusik, berättar Bengt Hägerstrand.

Musikerna kommer framträda i Kronobergs regementes uniform från sent 1800-tal för att sprida lite extra feststämning. Musikkåren undersöker även möjligheten att sända konserter via digitala kanaler på internet.

hans nilsson