NYHETER 2021-1-9 KL. 10:51

Moy lever på dofterna: ”Jag är så stolt över butiken”

Av Hans Nilsson

Moy lever på dofterna: ”Jag är så stolt över butiken”
- Jag älskar alla dofter, alla dofter luktar gott. Men min parfymfavorit är rosdoft, berättar Moy Fagerström. Foto:Hans Nilsson

VÄXJÖ. Parfymeri Irfa på Storgatan 17 är en av de där klassiska Växjöbutikerna som har funnits i så många år att folk nästan tar dem för givna. Här har Moy Fagerström jobbat i 32 år - och hon älskar det.- Jag är så stolt över den här butiken. Det är kämpigt nu i pandemin, men jag trivs ändå tack vare alla snälla kunder som stöttar mig, säger hon.
Det var 1988 som den då 31-åriga Moy Fagerström började jobba i sin svärmors butik Parfymeri Irfa på Storgatan i Växjö.
Först var hon delägare, men med tiden tog hon över butiken som hade startats redan 1953.
- Det kändes bra, jag gick på kurser i Stockholm de första åren och lärde mig om dofter och makeup, berättar Moy Fagerström.
- Jag älskar alla dofter, alla dofter luktar gott. Till vardags kan man ha en lättare doft, men när det är fest tar man en starkare doft. Min parfymfavorit är rosdoft. De plockar rosorna tidigt på morgonen i Frankrike, när de doftar mest intensivt. Sedan tar de nektar från rosorna och blandar med olja och blad till parfymen.

Nu är det inte bara parfymer för damer och herrar som säljs på Irfa. Här finns även makeup och hudvårdsprodukter, både för damer och herrar.
- Det är fler och fler män som vill ta hand om sitt utseende och som vill dofta gott. Bland mina kunder är det lika många män som det är kvinnor numera, berättar hon.
Under alla år har det gått bra för Parfymeri Irfa, men de senaste åren har det varit lite tuffare.
- På 90-talet gick det väldigt bra för min butik, men det har blivit svårare de senaste åren med konkurrensen från nätet och e-handeln. Och 2020 var ett väldigt kämpigt år med pandemin, det var ett konstigt år, berättar hon.
- Jag jobbar mycket nu, men jag har en timanställd också. Det är kämpigt, men så länge jag tycker det är roligt så fortsätter jag. Mina kunder har varit så snälla mot mig nu under pandemin, jag fick flera julklappar av dem och det blev mycket choklad.
- Kunderna säger till mig att de vill stötta mig så att jag kan vara kvar med min butik. Det är det som gör mig glad och som gör att jag vill fortsätta, säger Moy Fagerström.

hans nilsson


Neonskylten med Parfymeri Irfa är i orginal från 1953. - Kunderna säger till mig att de vill stötta mig så att jag kan vara kvar med min butik. Det är det som gör att jag vill fortsätta, säger Moy Fagerström. Foto: Hans Nilsson



- Det är fler och fler män som vill ta hand om sitt utseende och som vill dofta gott, förklarar Moy Fagerström. Foto: Hans Nilsson