NYHETER 2021-4-10 KL. 19:02

Mohamed i strid med Växjö kommun: ”Rasism låg bakom deras beslut”

Av Hans Nilsson

Mohamed i strid med Växjö kommun: ”Rasism låg bakom deras beslut”
Mohamed Yusuf ser sig som en vinnare i tvisten mellan Forma Omsorg AB och Växjö kommun. Han har anmält kommunen till Justitieombudsmannen, JO, och till skolinspektionen. Med hänsyn till sin familj vill han inte vara med på bild. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Forma Omsorg AB, som bedrev barnomsorg i Växjö, gick i konkurs efter att utbildningsnämnden dragit in hela bidraget på nära 2 miljoner kronor på grund av påstådda brister i verksamheten. Men två domar har nu gett Forma Omsorg rätt i tvisten om bidraget med Växjö kommun.- Jag anser att det var diskriminering och rasism som låg bakom kommunens beslut. Jag kommer yrka på skadestånd på flera miljoner från kommunen, säger Mohamed Yusuf som drev verksamheten.
Ärendet har blivit så känsligt och laddat att Mohamed Yusuf säger att han med hänsyn till sin familj inte vill vara med på bild.

Det var 2017 som Forma Omsorg AB startades i Växjö. Företaget ägdes av Said Yusuf, som är Mohamed Yusufs far. Forma Omsorg skulle arbeta med dagmammor som bedrev pedagogisk barnomsorg i mindre format.
Mohamed Yusuf var anställd och drev verksamheten. Han hade satsat egna pengar i företaget.
- Kommunens barnomsorg fungerar väldigt dåligt. Det är för hög personalomsättning och för stora barngrupper. Därför ville vi satsa på personalen med friskvård och bra arbetsförhållanden. Vi ville forma verksamheten efter barnens behov med mindre grupper av sex till åtta barn i varje istället för 25 barn som det kan vara i kommunen, förklarar Mohamed Yusuf.

I januari 2019 var verksamheten i full gång i flera lägenheter i Växjö kommun med 28 barn totalt där alla barn inte var på heltid. Fyra dagmammor jobbade i två lägenheter i Araby och ingen hade fler än sju barn åt gången.
Forma Omsorg skulle få strax över 2 miljoner kronor i bidrag under 2019 för att sköta verksamheten. Men när kommunen gjorde inspektioner av verksamheten upptäckte man saker som man ansåg vara brister.
Enligt kommunen handlade det bland annat om att man inte hade lämnat in underlag med rätt uppgifter, och att man inte kunde styrka att föräldrarna hade rätt att ha barnen i barnomsorg de tider som angetts.

Efter två förelägganden fanns det brister som fortfarande inte var åtgärdade, menade kommunen. Då drog man in samtliga bidrag och bolaget gick i konkurs.
Mohamed Yusuf anser att Forma Omsorg har gjort allt rätt. Han menar att det är kommunen som har gjort fel. Han anklagar kommunen för grova saker.
- Barnen var muslimer och dagmammorna som jobbade åt Forma Omsorg var från Somalia och Syrien. Vid kommunens inspektionen tog man upp saker som att dagmammorna hade slöja på sig, säger Mohamed Yusuf.
- Den som gjorde inspektionen uttryckte sig med ord som ”kultur i alla ära, men vad har slöja att göra med barnomsorg”. Allt handlade om hur dagmammorna såg ut och att de var muslimer. Jag tror att det här beslutet handlade om att personalen inte var svensk, det är diskriminering och rasism, anser han.

Mohamed Yusuf överklagade beslutet och drog Växjö kommun inför rätta i tvisten om rätten till bidraget till Forma Omsorg. I en första dom i förvaltningsrätten vann Växjö kommun.
Men efter en överklagan i kammarrätten ändrades förvaltningsrättens dom. Kammarrätten gav Mohamed Yusufs bolag rätt i tvisten. Man hade betalat ut för låga ersättningar, slog domen fast.
Sedan beslutade dessutom högsta förvaltningsdomstolen att inte ge Växjö kommun prövningstillstånd i tvisten med Forma Omsorg. Därmed står domen i kammarrätten fast.

Mohamed Yusuf ser sig nu som en vinnare i tvisten med Växjö kommun. Han har anmält Växjö kommun till Justitieombudsmannen, JO, och till skolinspektionen.
- Jag vill ge kommunen en läxa, jag kommer inte ge mig med detta. Jag kommer yrka på ett skadestånd på över 2, 5 miljoner kronor av Växjö kommun som avser advokatkostnader och kostnader på grund av kommunens som jag anser kriminella handläggning, slår Mohamed Yusuf fast.



hans nilsson