NYHETER 2021-7-24 KL. 16:30

Maxantalet för antal kunder i butikerna har tagits bort

Av Josefin Petersson

Maxantalet för antal kunder i butikerna har tagits bort
– Men man ska fortfarande ta ett stort ansvar för att det inte ska uppstå trängsel och att man försöker hålla avstånd, säger Mats Jäderberg, centrumchef på Grand Samarkand. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. Sedan ett halvår tillbaka har det funnits restriktioner i och med pandemin att det bara får vara ett visst antal kunder i varje butik beroende på yta. Dessutom ska köpcentrum verka för att inte bidra till ökad trängsel. Förra veckan togs de restriktionerna bort och det ses som positivt på Grand Samarkand.
För ett halvår sedan infördes restriktioner på grund av Corona pandemin att varje kund skulle ha minst tio kvadratmeter i en butik att röra sig på och att köpcentrumen inte skulle bidra till ökad trängsel, sedan dess har butikerna på Grand Samarkand bara fått ta in ett visst antal kunder beroende på yta och även stora delar av sittmöjligheterna har tagits bort i köpcentrumet.
– Det är väldigt positivt för alla butikerna att dom inte behöver ha koll på maxantalet i varje butik utan det är mer sunt förnuft som gäller nu. En del butiker har haft folk som stått och släppt in och ut kunder vissa perioder. Men man ska fortfarande ta ett stort ansvar för att det inte ska uppstå trängsel och att man försöker hålla avstånd, säger Mats Jäderberg, centrumchef på Grand Samarkand.
Däremot välkomnades beslutet av Erika Johansson som äger Majkens Rum när det kom för ett halvår sedan.
– Jag tyckte det har varit bra med den här tydligheten som blev med de här riktlinjerna, tidigare har det varit ganska diffust, man ska hålla avstånd och inte vara för många men det var ganska luddigt. Det var väldigt tydligt mot både kunder och för oss. I den här pandemin som butiksägare har man hela tiden haft känslan av att jag vill göra rätt och göra det bästa för mina kunder och jag vill att mina kunder ska uppleva en trygghet, säger Erika Johansson, ägare av Majkens Rum.
Maxantalet på kunder för en speciell yta har bara gällt för butiker och inte köpcentrum, men Grand Samarkand plockade ändå bort vissa av sina sittytor för att inte bidra till ökad trängsel.
– Det som vi också har gjort nu är att ta fram lite fler sittmiljöer, efterfrågan har varit stor från framför allt de äldre att kunna sitta och vila lite när någon annan är inne i butiken och handlar och att man då kan sitta utanför och vänta, säger Mats Jäderberg, centrumchef på Grand Samarkand.
Även Erika Johansson välkomnar lättnaderna i restriktionerna och ser många positiva fördelar.
– Nu när restriktionerna släpps så känns det som att vi har kommit lite längre, någonstans så är det också en liten lättnad för oss som butiksäljare för att man då kan ägna sig åt att driva butiken och hjälpa kunderna och fokusera på det i stället för antalet kunder i butiken. Men man kommer alltid ha det lite med sig, även om vi inte har skyltar om maxantal så kommer vi fortfarande att säga till om det blir för många, så att man hjälps åt. Det är en pandemi som fortfarande pågår, den är inte över även om det lättat och många är vaccinerade så måste vi fortsätta hjälpas åt och hålla avstånd och undvika trängsel, säger Erika Johansson, ägare av Majkens Rum.

Josefin Petersson


Erika Johansson äger butiken Majkens Rum på Grand Samarkand och välkomnade beslutet med ett maxantal på kunder i butikerna när det kom. Foto: Privat