NYHETER 2020-9-8 KL. 14:49

Marias drömkonsert med Janne Schaffer inställd

Av Hans Nilsson

Marias drömkonsert med Janne Schaffer inställd
Janne Schaffer fyller 75 år den 24 september och det ville Maria fira genom att arrangera en konsert med honom på Nygatan 6 i Växjö, vilket Lokaltidningen skrev om i våras. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Maria Anderssons stora dröm var att ordna en konsert med supergitarristen Janne Schaffer på hans 75-årsdag den 24 september på Nygatan 6 i Växjö. Men konserten är inställd på grund av corona.
- Det är trist, men vi tittar på om vi kan köra en konsert den 20 mars nästa år istället, säger hon.
I våras skrev Lokaltidningen om 52-åriga Maria Andersson från Växjö och hennes stora beundran av Janne Schaffer.

Det började med att hon som 14-åring den 4 februari 1982 gick på en konsert med gruppen Hörselmat, där Janne Schaffer spelade, i Katedralskolans aula i Växjö.
- Det var så häftigt och så annorlunda jämfört med den popmusik jag lyssnade på annars. Jag fick en kick av musiken, det var fusion, en mix av jazz, funk, prog och rock, minns Maria.
Efter det blev Maria ett hängivet fan och gick på flera konserter med Janne Schaffer. Hon fick kontakt med honom och blev hans vän till och med.

Gitarristen och kompositören Janne Schaffer som bland annat hade spelat med namn som Abba, Bob Marley, Tomas Ledin och Ted Gärdestad och som imponerat på jazzfestivalen i Montreux 1977.
Maria har sett honom uppträda flera gånger genom åren i olika konstellationer och på senare år har kontakten intensifierats. Maria sköter Janne Schaffers Facebook och hemsida.

Janne Schaffer fyller 75 år den 24 september. Det ville Maria fira genom att arrangera en konsert med honom på Nygatan 6 i Växjö, vilket Lokaltidningen skrev om i våras.
- Janne Schaffer är fantastiskt godhjärtad och gullig, jag hoppas verkligen att konserten blir av, sade Maria då.
Att Janne Schaffer planerade att fira sin 75-årsdag med att spela i Växjö var helt tack vare Maria Andersson.
- Vi har hållit kontakten sedan 1983 och det är nog unikt, många vänner försvinner genom åren. Hon är väldigt rar Maria, jag är mycket glad och tacksam för vår vänskap genom åren, berättade Janne Schaffer för Lokaltidningen.

Men den inplanerade konserten på Janne Schaffers 75-årsdag har fått ställas in på grund av corona.
- Tyvärr är det så, men det kan alltid vara värre. Vi lever, har hälsan och ser möjligheter. Konserten med Janne i Växjö kan bli av den 20 mars 2021 istället. Men det blir en lite annan uppställning än planerat och inga överraskningar i firandet, säger Maria Andersson.

hans nilsson



Här är Maria Andersson 15 år och träffar Janne Schaffer för första gången. Det var i Växjö våren 1983 när han spelade med bandet Hörselmat på Katedralskolan. - Det var jättestort för mig, minns Maria. Foto: Privat



Konserten på Nygatan 6 i Växjö med Janne Schaffer på hans 75-årsdag den 24 september har fått ställas in. - Tyvärr är det så, säger Maria Andersson från Växjö, som skulle arrangera konserten. Foto: Hans Nilsson