NYHETER 2020-6-12 KL. 14:15

Malmbom lycklig vinnare i litteraturtävling

Av Hans Nilsson

Malmbom lycklig vinnare i litteraturtävling
Christina Gutiérrez Malmbom kom på delad förstaplats i Litteraturtävlingen som Det fria ordets hus ordnade. - För mig är det en extra kick att vinna med en tyngre och mörkare text, säger Christina Gutiérrez Malmbom halvt på skämt. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Litteraturtävlingen som Det fria ordets hus ordnade i våras är avgjord. På delad förstaplats kom Christina Gutiérrez Malmbom och Amanda Ekberg. Vinsten består av 5 000 kronor.
- Och jag som bara kommit tvåa i såna här tävlingar innan och fått en penna i pris, säger en lycklig Christina Gutiérrez Malmbom.
I april arrangerade Det fria ordets hus i Växjö en blixtinsatt tävling i poesi, text och kortnovell som stöd för lokala författare i coronakrisen.
Temat var yttrandefrihet och deadline var den 24 april. Man motiverade tävlingen med att coronakrisen även drabbar lokala författare hårt.

Ett 50-tal bidrag skickades in på en relativt kort tid.
- Texterna var av mycket god klass och juryn har gnuggat sina hjärnhalvor för att kora fem texter som vinnare. Juryn var imponerad över bidragens kvalitet och hur olika texterna var, men ändå med ett gemensamt tema i botten, berättar Joakim Granlund på Det fria ordets hus.
- Lite som att yttrandefrihet är ett ledord för oss i vardagen och att man på en kort startsträcka kan skapa fin litterär text, lägger han till.
Christina Gutiérrez Malmbom kan ta till sig av de fina orden från Joakim Granlund. Hon kom på delad förstaplats i tävlingen med sitt bidrag, en prosadikt.
- Det är otroligt viktigt med litteratur och det skrivna ordet, det är viktigt att vi får läsa och skriva. För mig är det en extra kick att vinna med en tyngre och mörkare text. Jag brukar skriva lättsamma texter. Så äntligen har jag blivit seriös, säger Christina Gutiérrez Malmbom halvt på skämt.

Christina Gutiérrez Malmbom har skrivit i flera år och gett ut tre böcker.
På B. Wahlströms förlag kom hon ut med ”Konsten att vänta barn”, 2004, och ”Konsten att överleva en tonåring”, 2005, och hon är publicerad i antologin ”Lust, list och envishet” på Bäckströms Förlag, 2000. För två år sedan gav hon ut ”Don José-samtal mellan en matte och en hund” på eget förlag.
Nu har hon en novellsamling på gång som ska komma i höst.
- Jag fyller snart 60 år och mitt mål är att jag ska skriva mer sedan när jag har blivit pensionär, berättar Christina Gutiérrez Malmbom, som jobbar som verksamhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan Kronoberg och dessutom är styrelseordförande för Smålandsoperan.
Det fria ordets hus har flyttat från Ringsberg till Växjö konsthall som nu genomgår en renovering. Där kommer man fortsätta sin verksamhet kring det fria ordet, det egna skapandet och det litterära arvet.



hans nilsson







Christina Gutiérrez Malmbom kom på delad förstaplats i Litteraturtävlingen som Det fria ordets hus ordnade i våras. Foto: Hans Nilsson



- För mig är det en extra kick att vinna med en tyngre och mörkare text. Jag brukar skriva lättsamma texter. Så äntligen har jag blivit seriös, säger Christina Gutiérrez Malmbom halvt på skämt. Foto: Hans Nilsson