NYHETER 2021-3-24 KL. 17:14

Många vill återvända till kollektivtrafiken

Av Hans Nilsson

Många vill återvända till kollektivtrafiken
Två av tre resenärer i Kronobergs län kommer återgå till att resa med kollektivtrafiken efter pandemin. Foto: Hans Nilsson

KRONOBERG. Två av tre resenärer i Kronobergs län kommer återgå till att resa med kollektivtrafiken efter pandemin. Resandet med bil har dessutom ökat i Kronoberg under pandemin. Det visar en ny undersökning som belyser pandemisituationen i kollektivtrafiken.
I undersökningen, som är gjord av Svensk Kollektivtrafik, svarar 66 procent av de tillfrågade i Kronoberg att de ser det som troligt att de kommer att återgå till att resa med kollektivtrafiken efter pandemin.
Det är något lägre än för riket som helhet, där siffran är 73 procent. Samtidigt är kronobergarna något mindre oroliga än genomsnittet i landet för att bli smittade vid resor med kollektivtrafik.
Under 2020 har resandet med bil ökat i Kronobergs län bland de tillfrågade. Den ökningen började i mars 2020. Av de som ingått i undersökningen säger 68 procent att de reser med bil minst en gång i månaden och reser kollektivt högst en gång per kvartal.
För de som valt bort kollektivtrafik i rusningstid under pandemin har cykeln blivit ett ersättande färdmedel och valet för de flesta som vanligtvis reser med stadstrafik.
Resmönstret i stort avspeglar de riktlinjer som gått ut från landets myndigheter om att undvika att resa kollektivt om man inte måste, och att undvika rusningstrafik och trängsel.

hans nilsson