NYHETER 2020-5-24 KL. 16:19

Måneld om coronakrisen: ”Jag har lärt mig att hantera det här psykiskt nu”

Av Hans Nilsson

Måneld om coronakrisen: ”Jag har lärt mig att hantera det här psykiskt nu”
- Nu hoppas jag på att få mer gäster till vår uteservering, vi har mycket platser utomhus, berättar Erik Måneld, ägare av den vegetariska restaurangen MäM i Italienska Palatset. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Restaurang MäM i Italienska Palatset vid sjön Trummen tappade 75 procent av intäkterna på kort tid i mars på grund av coronakrisen. Läget är fortfarande ansträngt, men ägaren Erik Måneld är långt ifrån att ge upp. - Vi är kvar och vi har inga som helst tankar på att ge upp, försäkrar han.
Det var den 3 februari i år som Erik Måneld öppnade den vegetariska restaurangen MäM, Mer än Mat, i egen regi. Detta efter att han och det sociala projektet Macken, som gått i konkurs, gick skilda vägar i början på året.
Han har samma koncept som under 2019 med 100 procent vegetarisk och ekologisk hållbar mat från lokala producenter.
Men mars, april och maj har varit hårda prövningar för MäM. När Lokaltidningen intervjuade honom i slutet av mars om läget såg det inte så bra ut och det ser inte mycket bättre ut nu.

Kvällsöppet, catering, event och konferenser har inte gått att genomföra på grund av corona och på luncherna har han 20-30 gäster istället för 40 gäster.
- Det största tappet är på catering och event. Men det har ändå ökat lite med lunchgäster. Det är folk som jobbar här ute på området som kommer och äter på lunchen, säger Erik Måneld.
- Men jag har lärt mig att hantera det här psykiskt nu. Det går ju inte kämpa emot det som livet slänger på en. Nu hinner jag dessutom plantera grönsaker istället, lägger han till.

Erik Måneld kommer inte ge upp. Det påpekar han flera gånger. MäM har inga anställda som riskerar att varslas.
- Många andra restauranger har det värre än vi har det. Våren är egentligen restaurangernas bästa tid.
Nu hoppas jag på att få mer gäster till vår uteservering, vi har mycket platser utomhus. Men det är ju inte lika mycket folk som är ute och rör på sig i området nu, berättar Erik Måneld.






hans nilsson





Erik Måneld, ägare av den vegetariska restaurangen MäM i Italienska Palatset. Foto: Hans Nilsson