NYHETER 2021-3-27 KL. 16:50

Love Antell får stipendium på Lilla Björka

Av Hans Nilsson

Love Antell får stipendium på Lilla Björka
Nu har juryn bestämt vilka som får vistelsestipendiet på Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg utanför Växjö i år. Foto: Hans Nilsson

BERG. Nu har juryn bestämt vilka som får vistelsestipendiet i Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg utanför Växjö. - Det var svårt att välja i år för det var så otroligt många bra namn och det fanns så många vi ville belöna, men vi har ju tyvärr bara fyra veckor, säger Joakim Granlund på Det fria ordets hus.
Vistelsen på Lilla Björka, runt sju kilometer från Tolg, lockade ett 50-tal att söka i år. Stipendiet kan sökas av personer inom litteratur, musik, bildkonst, film, teater och dans och som arbetar i Elin Wägners anda.

Vistelsestipendiet innebär kostnadsfritt boende i Elin Wägners hem Lilla Björka där man får vara och arbeta i en stimulerande och rofylld miljö. I huset finns arbetsrum och på tomten ligger Elin Wägners skrivarstuga.
I år låg det särskilt fokus i urvalet bland alla sökande på att demokratin i Sverige blir 100 år.
Nu har juryn valt ut de sju konstnärligt verksamma som får vistelsestipendiet på Lilla Björka. Juryn består av Joakim Granlund, kulturutvecklare på Det fria ordets hus, Ella Styf, bibliotekarie och författare i Växjö och Eva Persson, som är i styrelsen för Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.
- Det var många vi ville ge stipendiet till, det var svårt att gallra. Men vi fick ihop en bra blandning till slut, säger Joakim Granlund.

Bland namnen märks exempelvis Love Antell. Sångare och frontnamn i bandet Florence Valentin, och soloartist. Han har varit med i ”Så mycket bättre” på TV 4.
Men han är även illustratör och ska ihop med skribenten och förläggaren Jenny Bjarnar jobba på en barnbok om demokrati under vistelsen på Lilla Björka.
En lokal koppling finns till en annan av stipendiaterna, manusförfattaren Ida Kjellin. Hon var med och skrev manuset till filmen ”Min pappa Marianne” från 2020. En film som är löst baserad på boken Min pappa Ann-Christine, som skrevs av Ester Roxberg som växte upp i Rottne.
Musikern och poeten Channa Riedel får vistelsestipendiet under vecka 34.
- Vi hoppas att hon ska kunna föreläsa då. Eller kanske vore det kul att höra Riedel sjunga i kyrkan, säger Joakim Granlund.
Vistelsestipendiet är ett samarbete mellan Det fria ordets hus, Växjö kommun och stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.

hans nilsson











Love Antell är känd som sångare och frontnamn i bandet Florence Valentin, och som soloartist. Men han är även illustratör och ska tillsammans med Jenny Bjarnar jobba på en barnbok om demokrati under vistelsen på Lilla Björka. Foto: Pressbild



Manusförfattaren Ida Kjellin är en av vistelsestipendiaterna. Hon var med och skrev manuset till "Min pappa Marianne" från 2020. Foto: Stefan Tell