NYHETER 2020-8-4 KL. 09:00

Lokala fotografer ställer ut på Galleri Sigma

Av Anders Jönsson

Lokala fotografer ställer ut på Galleri Sigma
Växjö Fotoklubb med (från vänster) Peter Gunnarsson, Lars Bernhardsson och Anders Johansson, bjuder in till sommarutställning på Galleri Sigma.

växjö Den 1 augusti är det vernissage och därefter följer en sju dagar lång utställning på Galleri Sigma. Det som finns till beskådan är fotografier tagna av medlemmarna i Växjö Fotoklubb. - Det är bara lokala fotografer, allt från rena proffs till nybörjare, som är med i utställningen, säger klubbens ordförande Lars Bernhardsson.
Det är sjätte året i rad som Växjö Fotoklubb anordnar en sommarutställning.
- De har inte så mycket annat så här års och tycker det är roligt när det kommer något annat än målad konst, säger Peter Gunnarsson, vice ordförande i klubben.
Det är 18 av medlemmarna som kommer att ställa ut, och det blir verkligen blandade verk.
- Vi fick in 18 anmälningar och var en får 1,40 meter väggyta, så man kan hänga 50 småbilder eller en stor, det är upp till var och en, säger Peter.

Det finns inget tema för utställningen utan alla fotografer har fått välja ut sina bästa bilder.
- De som är trygga med fågelbilder eller naturbilder ställer ju ut med det bästa av det bästa av det, vi trycker inte in någon i ett fack där de inte är bekväma, berättar Peter.
I vanliga fall, som i klubbens månadstävlingar, finns det ett tema. Men i den här utställningen har varje enskild fotograf fått välja själv. Bilderna kommer att finnas på Galleri Sigma fram till 9 augusti.
- Det kommer att vara utomhus nu på grund av Corona. Man går in vanliga vägen, men sedan går man ut på baksidan mot Domkyrkan. Där är en liten innegård som vi kommer slussa in folk till. Lokalen kan man säkert vara runt 10 personer i år gången.

Växjö Fotoklubb är en av de äldsta i sitt slag i landet.
- Den bildades 1941 och fyller 80 år nästa år. Den startade som Fotografiska föreningen i Kronbergs län. Sedan bytte man till Växjö Fotoklubb några år senare. Tanken med klubben är att främja fotokonsten genom sammankomster, föredrag, utställningar och tävlingar, berättar Lars Bernhardsson.
I normala fall träffas medlemmar en gång i månaden.
- När det inte är Corona har vi möte en gång i månaden och en fotofika en gång i månaden. Man kommer dit om man har något som har med foto att prata om, säger Lars.
Klubben anordnar också resor för sina 101 medlemmar, men det har inte blivit något med det den här våren.
- Tanken var att åka till Gotland i år. Men det blev ju inget med det nu. Förra hösten var vi dock i Ramsvikslandet, året innan det på Österlen. Klubben ordnar boende och sedan är vi ute och fotograferar hela dagarna, berättar Lars Bernhardsson.

Det finns medlemmar som åker från både Vetlanda och Åseda för att vara med i klubben, ett litet orosmoln är dock bristen på fotointresserade ungdomar.
- Vi saknar ungdomarna, medelåldern bland medlemmarna är nog 50 plus. Det är mycket mobilfoto för ungdomarna, de har bilderna för stunden. Frågan är vad som kommer hända med dokumentationen om nutiden, om det är någon som sparar bilder för framtiden, frågar sig Lars Bernhardsson.
Det finns dock en plan för att locka fler unga till klubben och till intresset för fotografering.
- När det börja lugna ner sig med Corona ska jag ta kontakt med S:t Sigfrid folkhögskola och tala om att vi finns, det kanske är några elever som vill lära sig ta bilder med något annan än mobilen, säger Peter.
- De har investerat i ett mörkrum och där finns estetiska utbildningar. Vi tänker att vi skulle kunna ha ett av våra föredrag på skolan och bjuda in eleverna. Vi har ju folk som håller på med lådkameror, och folk som håller på med mobiler, och allt där emellan, säger Lars.
Så förutsättning för ett mer fotograferat Växjö finns verkligen.




anders jönsson