NYHETER 2021-10-15 KL. 15:50

Lokala företag får säga sitt om kommunal upphandling

Av Hans Nilsson

Lokala företag får säga sitt om kommunal upphandling
Andreas Olsson (C), kommunalråd, vill förenkla Växjö kommuns upphandlingar. Därför bjuds lokala företag in till dialog. Foto: Alexander Hall

VÄXJÖ. Växjö kommun ska ta fram en ny policy för upphandlingar, i det arbetet bjuds kommuns företag in för en dialog. – Vi arbetar aktivt för att förbättra och förenkla våra upphandlingar och det är viktigt att vi förstår företagens behov och skapar förutsättningar för fler anbud att välja på för kommunen, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd.
Det handlar om en rejäl slant som Växjö kommun köper in varor och tjänster för varje år, nämligen 3,3 miljarder kronor. För att göra upphandlingarna bättre och skapa bra förutsättningar för lokala företag att vara med.
– Vi vill genom dialogen få kunskap om vilka hinder företagen upplever, och vilka förändringar som kan skapa bättre förutsättningar för fler att delta i offentliga upphandlingar. Den input vi får genom dialogen ska sedan tas med in i arbetet med vår nya upphandlingspolicy. Målsättningen är såklart bättre offentliga upphandlingar som skapar värde för kommuninvånarna, och ett näringsliv som kan fortsätta växa och utvecklas, säger Tina Storbjörk, upphandlingschef.

Arbetet med en ny upphandlingspolicy påbörjades under våren då man bland annat anordnade en upphandlingsskola. Nästa steg är en nu policy.
– Företagarna ser mycket positivt på initiativet att bjuda in företag för att tillsammans kunna skapa goda förutsättningar för en god offentlig affär. Dialog är nyckel till framgång för att även få fler företag att lämna anbud. På det sättet får vi bäst valuta för våra gemensamma skattemedel, säger Magnus Johansson, konkurrens- och upphandlingsexpert på Företagarna.
De företag som blivit inbjudna har valts ut av Företagarna och Svenskt Näringsliv, de är av olika storlek och representerar olika branscher.
– Dialog är ett av de viktigaste verktygen för att få till fungerande upphandlingar. Därför är det mycket uppskattat att Växjö kommun vill samtala med näringslivet för att få inspel på vad som är viktigt att ta med, eller ta bort, i kommunens nya upphandlingspolicy. Företagens erfarenheter av både fungerande upphandlingar och av mindre bra upphandlingar, kan bidra till att policyn blir ett fungerande verktyg, säger Johnny Rönnfjord från Svenskt Näringsliv.

Anders Jönsson