NYHETER 2020-8-31 KL. 14:45

Kurs i säkrare färd på sjön: ”Bra för vattenskotrar också”

Av Hans Nilsson

Kurs i säkrare färd på sjön: ”Bra för vattenskotrar också”
Med start den 23 september erbjuder Medborgarskolan på Linnégatan 17 i Växjö kursen. Förarintyg. Det är en grundkurs för all navigering till sjöss där man får ett förarintyg efter att ha klarat den. Foto: Medborgarskolan

VÄXJÖ. Sjövett har varit ett hett ämne i sommar på grund av vattenskotrarnas framfart och alla som semestrar på hemmaplan. I höst ordnar Medborgarskolan i Växjö kursen Förarintyg för säkrare färd på sjön.- Det är en grundkurs för all navigering på sjön, så den är bra om man ska köra vattenskoter också, säger Charlene Pihl, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan.
Med start den 23 september erbjuder Medborgarskolan på Linnégatan 17 i Växjö en kurs i hur man ska hantera båten för en säkrare båtfärd inomskärs eller nära kusten.
Förarintyg heter kursen och det är en grundkurs för all navigering till sjöss där man får ett förarintyg efter att ha klarat kursen.

På kursen får man bland annat lära sig om navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, utrustning, sjöväder och sjömanskap.
Det diskuteras att införa sjökörkort även för vattenskoter. Det är lika med kursen Förarintyg, påpekar kursledaren Petter Magnusson, som har undervisat i navigation och sjöväder sedan 2001 och varit kursledare inom Medborgarskolan sedan 2006.
- Även för en förare på en vattenskoter kan det vara bra att läsa sjövägsregler, varningsmärken på sjön, varning för badplats och lära sig gott sjömanskap och sjörätt. De här momenten ingår i kursen Förarintyg, förklarar Petter Magnusson.

Runt tio platser erbjuds på kursen i Växjö. Det blir sju kurstillfällen med tre timmar varannan onsdagskväll, klockan 18-21. Och det är bara teori som ingår, ingen praktik vid vatten. Efter att kursen är avslutad anordnas examination för förarintyg.
- Många har skaffat båt eller hyrt båt nu i coronatider när de är hemma och inte åker utomlands. Vi märkte innan sommaren att det är en boom för den här kursen på Medborgarskolan i andra städer som Jönköping, Linköping och Norrköping. Alla kurserna var fullbokade, förklarar Charlene Pihl.
- I Växjö har vi haft den här kursen i flera år, men vi tog en paus i några år. I höstas ordnade vi den igen och då blev den full direkt. Man får ett förarintyg, en bra grund i sjösäkerhet och en säkrare båtfärd med den här kursen, och det är bra för alla som ska vara på sjön, lägger hon till.




hans nilsson


- Man får ett förarintyg, en bra grund i sjösäkerhet och en säkrare båtfärd med den här kursen, säger Charlene Pihl, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan i Växjö. Foto: Hans Nilsson



På kursen Förarintyg får man bland annat lära sig om navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, utrustning, sjöväder och sjömanskap. Foto: Medborgarskolan