NYHETER 2022-1-24 KL. 12:36

Krönika: Sparuari är här

Av Josefin Petersson

Krönika: Sparuari är här

Januari är här. Eller skall jag kanske säga, “sparuari”? Nytt år och nya möjligheter och allt annat klämkäckt man brukar haspla ur sig, men för många av oss infinner sig den alltför välbekanta känslan av för tunn plånbok och för tjock mage efter julens dekadens. Oavsett inkomstnivå eller livssituation är det då alltid en god idé att sätta sig ner och gå igenom privatekonomin ordentligt. Hur tråkigt det än låter, så är det så jäkla värt det!

Företagsekonom som jag i grund och botten kan jag dock finna ett när på pinsamt stort nöje i att grotta ner mig i onödigt överkomplicerade excel blad och summera året som gått. Vad har jag för kostnader egentligen? Har elräkningen skenat i väg och det är dags för omförhandling? Tickar Netflix abonnemanget på, fast jag slutat titta på serier för länge sedan? Är det rimligt att lägga nästan sex tusen kronor om året på snus? (jajamän!) Kamprad hade en poäng i att de stora vinsterna ligger i hederlig småländsk sparsamhet och att skala bort onödigt lullull som inte gör dig gladare eller genererar något direkt värde kan göra under för plånkan och välmåendet.

Har läst på en del om the FIRE movement (Financial Independence, Retire Early) som börjat bli en snackis borta hos jenkarna, och dom använder lite samma retorik. Att knega sig tät är när på en omöjlighet, men man kan skapa sig mycket luft under sina ekonomiska vingar genom att försöka sänka sina generella omkostnadsnivåer.

Personligen har jag alltid även varit fascinerad av aktiehandel så redan när jag blev myndig började jag spara undan några hundralappar från mitt CSN-bidrag varje månad och gjorde mina första aktieaffärer. Det blir som en personlig utmaning att varje år försöka bräcka tidigare års utveckling och den smekningen som egot får när man gör en riktigt bra placering är svårslagen!
Jag rekommenderar alla att börja med aktiesparande, oavsett ambitionsnivå och ekonomiska förutsättningar. Skapa ett ISK-konto på typ Avanza och börja med att investera småslantarna från svordoms-burken där hemma, så kommer du snart se resultat. Även om du är 100% allergisk mot risker (som aktiehandel alltid innebär) så finns det fonder med 0% risk och garanterad avkastning. Och är man då lite långsiktig och konsekvent så blir det en rejäl snöbollseffekt.

Men det sagt, så vad fanken vet jag egentligen? Den här pandemin verkar ju aldrig vilja ge med sig så rätt som det är så kommer väl den totala systemkollapsen och hela marknaden imploderar. Och då är det väl hen med pengar i madrassen som skrattar sist.

Nils-Petter Nilssonkrönikör