NYHETER 2021-9-20 KL. 15:00

Krönika: Scenkonstens magi

Av Josefin Petersson

Krönika: Scenkonstens magi
Foto: Pressbild

Äntligen erbjuder vi på Regionteatern höstens evenemang för publik och efter månadens slut kan vi till vår stora glädje öppna upp för fulla salonger igen. Jag och mina kollegor är oerhört tacksamma för att åter lätta på ridån och inta salongens mörker, på riktigt, tillsammans!

Först ut var vårt bejublande poetiska sångspel Tage & Monica. Det svenska folkhemmets allra stoltaste ikoner tar oss med på en minnesvärd, betänklig och humoristisk resa. På nypremiärskvällen kände jag mig fånigt nervös och en aning pirrig men fylldes av lugn och värme så fort jag kom in i foajén och vidare till Scenkonstbaren. Jag såg den förväntansfulla publiken, hälsades välkommen av våra fantastiska värdar samtidigt som ljuvlig musik spred sig ur högtalarna. Teaterpremiär var det dessutom för min bättre hälft som gjorde mig sällskap den kvällen. Han gjorde tummen upp tillsammans med mig och den övriga publiken.

Veckan därefter deltog jag på premiären av Brådjupa, den internationella dansfestivalen som hölls i Blekinge, närmare bestämt i Lokstallarna, Karlshamn. Festivalen är ett samarrangemang mellan Regionteatern och Dans i Blekinge. Kvällen bjöd bland annat på invigningstal, mingel och den magiska upplevelsen av Cullberg/Alma Söderbergs dansgästspel The Listeners. Djupt imponerad, förtrollad och glad lämnade jag salongen och begav mig hemåt.

Nästa föreställning som jag ser framemot att är vår samproduktion Ett år av magiskt tänkande som har premiär i början av oktober. Den bygger på Joan Didions självbiografi som är en ljus berättelse skriven i det största mörker. En oerhört berörande, slagkraftig och fin föreställning som ger oss kunskap och tid till reflektion. Jag är övertygad om att framförandet tillsammans med den fina scenografin, ljussättningen och livemusiken blir en unik upplevelse.

Samma månad har även Matteuspassionen premiär, ett allkonstverk som vi skapar i en helt ny tappning. Det blir en modern tolkning med avstamp i Bachs mästerverk, där tre skådespelare, en solist och en pianist tar plats på Regionteaterns scen. Jag är minst sagt förväntansfull och längtar efter att få se resultatet. Repetitionsarbetet pågår för fullt och på verkstaden tillverkas dekoren eftersom vi i stort
sett gör allt själva. Med andra ord är det full aktivitet på jobbet och kreativiteten på topp.

Känslan av att åter få uppleva scenkonst live, det är stort! Saker som jag tidigare tagit för givet är inte längre självklara. Att få avnjuta ett glas vin till Kafé och Villa Trädgård de Luxés vedugnsbakade pizzor med bästa sällskapet innan föreställningens början är en enligt mig, en helt perfekt start!

Marie Björkman, krönikör