NYHETER 2021-11-15 KL. 15:00

Krönika: Min önskelista inför jul

Av Josefin Petersson

Krönika: Min önskelista inför jul
Foto: Pressbild

Jag vill påbörja julklappsinköp relativt tidigt för att slippa ha andan i halsen och stångas med alla uppstressade sistadagshandlare. Det är dock relativt komiskt eftersom jag vanligtvis kommer på något jag glömt eller behöver i sista stund, vilket resulterar i att jag ändå står i de milslånga köerna med svetten rinnandes nedför pannan. Kontentan är att min plan inte är direkt optimal.

Men jag älskar att planera för att överraska andra och då menar jag främst inte det materiella utan att få se tindrande, glädjefyllda och tacksamma ögon. Höra bubblande skratt och se deras ansiktsuttryck, det ger värme och harmoni till själen. Och som sagt, ofta är det små enkla saker och upplevelser som betyder mest, det kan vara en stöttande hand i vardagen eller finnas tillhands för att lyssna och samtala med en vän eller förbipasserande granne.

Min dotters önskelista blir ofta klar nära inpå julen och hon delar den med hela familjen. Den består av bilder, färger, storlekar och annan relevant information så risk för felköp är minimal och en stor hjälp i planeringsarbetet trots sen ankomst. Själv önskar och uppskattar jag kvalitetstid tillsammans med familj och vänner, det kan vara allt från middagar, konserter och spa till utflykter och mysiga hemmakvällar. Men för er som läst min tidigare krönika om när jag som barn letade efter julklappsgömmorna, förstår att paket står högt i kurs även om julen handlar om att umgås och vara tillsammans.

Den första snön infann sig för en tid sedan i de norra delarna av landet och en del av mig längtar efter den. Snön som lyser upp dagarna, gör luften så krispig att den biter sig fast i kinderna och utandningen formas till ett moln av rök. I år ska jag basta, rulla mig i snön och göra snöänglar, åka pulka och bygga snögubbar. För er som känner mig vet att bakning inte är min starkaste sida men det finns ändå tankar på någon form av julbak. Men innan dess ska jag fortsätta att klura och finurla på min inköpslista.

Avslutningsvis vill jag passa på att skicka ett stort och varmt tack till mina fina vänner som alltid ställer upp och skjutsar mig i tid och otid, samtalar, rådger och lyssnar uppriktigt och ärligt. Ni är ovärderliga!

Marie Björkman, krönikör