NYHETER 2020-6-26 KL. 14:04

Krav på att Linnéstatyn ska tas bort: ”Farlig väg att gå”

Av Hans Nilsson

Krav på att Linnéstatyn ska tas bort: ”Farlig väg att gå”
Anna-Karin Axelsson, kulturchef i Växjö kommun, tycker inte att det är en bra idé att plocka ned eller vandalisera statyer. - Det är en farlig väg att gå, anser hon. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Anarkisterna i AFA hotar att riva ned Linnéstatyn i Växjö och kommunen har fått mejl där Linné pekas ut som en av grundarna till rasbiologin.- Det är mycket starka känslor nu, men att ta ned statyer och förvanska historien är en farlig väg att gå, anser Anna-Karin Axelsson, kulturchef i Växjö kommun.
Flera statyer med bland annat slavhandlare i USA och Storbritannien har den senaste tiden vandaliserats i protest mot rasismen.
Det har skett i spåren av Black Lives Matter-demonstrationerna mot rasism och polisbrutalitet efter George Floyds död i USA.

Nu har det även i Sverige höjts röster för att vissa statyer borde tas bort. En av de historiska personer som pekas ut som rasist är botanikern Carl Von Linné, född 1707 i Råshult i Stenbrohults socken i nuvarande Älmhults kommun, och död 1778 i Uppsala.
Namn har börjat samlas in på en lista för att de statyer av Carl von Linné som finns i flera städer ska tas ned. På nätet uppmanar anarkisterna i Antifa, AFA, att samlas i Växjö den 27 juni och riva Linnéstatyn.

I Växjö finns det flera kopplingar till Carl von Linné.
- Linné gick i skolan i Växjö, det var här han skrev Örtaboken, det finns en Linnéträdgård i Växjö och vi har ju en Linnéstaty här. Vi följer den här frågan och diskuterar den på kulturförvaltningen, säger kulturchefen Anna-Karin Axelsson.
- Vi har fått en fråga från en person på mejl hur vi tänker kring vår Linnéstaty, om den ska plockas ned, lägger hon till.
Carl von Linné är mest känd för att han lade grunden till det moderna systematiken inom biologin för indelningen av växter och djur.
Men i mejlet till kommunen beskrivs Carl von Linné som en av de som grundlade tankarna om rasbiologi, ”något som absolut bidragit till avhumaniserande av rasifierade människor och i sin tur legitimerade kolonialism”, skriver personen.
Detta trots att Linné inte använde begreppet ras. Men enligt Gunnar Broberg, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, trodde Linné på olika människoarter och när han rangordnade dem satte han de afrikanska folken lägst i hierarkin.
- Det Linné skrev om raser var en väldigt liten del av hans värv. Man måste se det i sitt sammanhang på den tiden också. Man pratade om det här på ett annat sätt på 1700-talet, påpekar Anna-Karin Axelsson.

Hon tycker inte att det är en bra idé att plocka ned eller vandalisera statyer.
- Skadegörelse är inte det rätta uttrycket för en protest. Statyerna är en del av vår kulturhistoria, de ska påminna oss om det som format oss. Att ta ned dem är som att förvanska historien. Det är inte en framkomlig väg, anser Anna-Karin Axelsson.
- Däremot har vi redan börjat planera för ett program kring Linné där man diskuterar och problematiserar vad Linné stod för. Man skulle också eventuellt kunna tänka sig att sätta upp en upplysande text vid Linnéstatyn i Växjö, men det är inte något beslut på det än.

hans nilsson

Mejlet om Linnéstatyn till Växjö kommun
"Hej. Jag heter ... och skriver till er pga Carl von linnestatyn i er kommun. Jag undrar bara lite hur ni tänker ang att ha kvar denna? Han var ju ändå en av de som grundlade tankarna om rasbiologi, något som absolut bidragit till avhumaniserande av rasifierade människor och i sin tur legitimerade kolonialism. Jag förstår att detta är en viktig historisk person för Sverige i och med allt annat han bidragit med, men tycker ändå att detta bör ifrågasättas och ändras på. Kanske ta ner statyn? Bara ett tips. Hur tänker ni?
Hej igen. Så ni menar att Ni väntar Med att ta ställning mot rasismen innan ni vet om andra kommer göra det?"Anarkisterna i AFA hotar på nätet att riva ned Linnéstatyn i Linnéparken i Växjö och kommunen har fått mejl där Linné pekas ut som en av grundarna till rasbiologin. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU