NYHETER 2022-1-16 KL. 22:49

Konst behövs i pandemitider

Av Thomas Edgren

Konst behövs i pandemitider
Efter att ha haft stängt sedan december, planerar Växjö konsthall att öppna under Kulturnatten med en ny utställning. Foto: Anders Bergön

VÄXJÖ. - Konst och kultur behövs under pandemitider. Men har vi inte kompetent personal kan vi inte hålla öppet. Det säger Filippa de Vos, chef för Växjö konsthall, med anledning av att konsthallen tvingades hålla stängt under december.
Nu hoppas man på att kunna öppna med ny utställning under Kulturnatten.
- Oavsett hur läget ser ut då, kommer vi att ha öppet. Konst och kultur är extra viktigt under svåra tider som dessa, påpekar hon.

Konsthallen fick kritik för att inte haft öppet under december. Läsare har hört att sig och undrat varför det inte gick att lösa. Enligt Filippa de Vos berodde det på att all personal var sjuk och att man då inte hade möjlighet att ordna någon ny utställning eller att ha öppet överhuvudtaget.

Gick det inte att ha någon inhoppare som kunnat vara på plats i receptionen?
- Vi är bara tre personer som arbetar här och det är så många fler sysslor än att bara ta emot besökare så det går inte att ta in någon annan tillfällig. Vi valde att istället ställa in allt i december och nu de första veckorna i januari, menar hon.
Nu har hon och hennes kollegor istället planerat för en utställning av konstnären Timo Menke, Stockholm, ”Allt ska bort - Allt går igen”, och på Kulturnatten 29 januari kommer Konsthallen åter öppna upp för besökare. Samtidigt kommer man sälja ut en del av den konst som Växjö kommun samlat på sig genom åren.
- Timo Menke jobbar med frågor som hållbarhet och återbruk och kommer att presentera ett speciellt koncept av vår konstförsäljning och sin egen konst.

Att man tvingas ha stängt på grund av de nya restriktionerna som nu börjat gälla hoppas inte Filippa.
- Kulturnattens möjligheter har starkt förändrats från vad det var tänkt från början, men på konsthallen tänker vi försöka ha öppet hur som helst. Konst och kultur har bevisat ha en viktig funktion för människors väl och ve inte minst under svåra tider som dessa. Förra våren tvingades vi ha stängt helt. Ett samhälle utan kultur mår inte väl. Vi behöver fysiska platser att gå till och njuta av konst, påpekar Filippa.

Thomas Edgren