NYHETER 2020-5-16 KL. 14:20

Klart med invigning av den nya lanthandeln i Torne

Av Hans Nilsson

Klart med invigning av den nya lanthandeln i Torne
På Kristi himmelsfärdsdag, den 21 maj, invigs den nya lanthandeln i Torne, Ströbergs Eftr, som ingår i Nära Dej-kedjan. - Det här känns jättebra, det finns ett stort intresse för lanthandeln i trakten, säger ägaren Kjell Johansson. Foto: Hans Nilsson

TORNE/VÄXJÖ. Nu är det klart. Den 21 maj invigs den nya lanthandeln i Torne, Ströbergs Eftr, som ingår i Nära Dej-kedjan. Ägaren, Växjöbon och hissfabrikören Kjell Johansson, är förväntansfull.- Jag längtar efter att få öppna, nu hoppas vi på mycket svenska turister i sommar vid Åsnens nationalpark, säger han.
I november förra året kunde Lokaltidningen berätta att Kjell Johansson, som äger hissföretaget Hydroware i Alvesta, hade köpt Ströbergs Lanthandel i Torne.
Växjöbon Kjell Johansson hade planerat att inviga lanthandeln i Torne vid valborg i samband med majbrasan vid Strandpärlan. Men när valborgsfirandet ställdes in ställde även Kjell Johansson in invigningen av Ströbergs Eftr, som det heter nu, och sköt fram det till Kristi himmelfärdsdag den 21 maj.

Nu är det helt klart att Kjell Johansson kommer att ha invigningen av den nya lanthandeln torsdagen den 21 maj. Barnen bjuds på glass och det blir korvgrillning utomhus.
- Det här känns jättebra, det finns ett stort intresse för lanthandeln i trakten. Sedan vet man ju inte hur det blir med coronakrisen, men det kan bli mycket svenska naturturister som vill besöka Åsnens nationalpark och bo på campingen här och i stugorna i Hulevik i sommar, hoppas Kjell Johansson.
- Det här är inte en vanlig lanthandel. Den är inredd som en lanthandel såg ut för 100 år sedan och det ska vara en upplevelse att besöka den. Sortimentet blir som en vanlig livsmedelsbutik, med bland annat charkuteri- och mejerivaror, konserver, socker, mjöl och godis och läsk och vi kommer även sälja kvällstidningar.
Till en början kommer två personer jobba deltid med att sköta lanthandeln i Torne, som är en del av Nära Dej-kedjan. Några timanställda kommer också att ingå i personalstyrkan.
- Alla anställda ska vara från trakten. De ska känna till Åsnens nationalpark och omgivningen för att kunna vara turistinformatörer åt kunderna i lanthandeln, förklarar Kjell Johansson.
Med tanke på coronasmittan och de restriktioner som råder kommer Kjell Johansson och personalen se till att det inte är för mycket folk samtidigt i den runt 200 kvadratmeter stora lanthandeln den 21 maj.
- Vi kommer hålla vakt i butiken. Det får inte bli uppåt 50 personer samtidigt inne i butiken och vi kommer se till att folk håller avstånd på ett par meter till varandra. Vi ska ha markeringar i golvet vid kassan också så de inte står för nära varandra, förklarar Kjell Johansson.

hans nilsson











Kjell Johansson längtar efter att få öppna lanthandeln i Torne. Foto: Anders Petersson



Den 21 maj invigs den nya lanthandeln i Torne, Ströbergs Eftr, som ingår i Nära Dej-kedjan. Ägaren Kjell Johansson, och Åsa Nyhlén i Torne som ska jobba i butiken, är förväntansfulla. Foto: Hans Nilsson