NYHETER 2021-10-20 KL. 20:50

Hyllar Sveriges bästa och räddar kulturarvet på samma gång

Av Josefin Petersson

Hyllar Sveriges bästa och räddar kulturarvet på samma gång
Daniel Sthåls gulddiskus. Foto: Glasprinsen

VÄXJÖ/STOCKHOLM. Galleri Glasprinsen visar upp konst och sport i en unik kombination. Glaskonsten är en 300-årig tradition i Sverige. Många glasmästare har haft det tungt under senare år. Inte minst pandemin har tagit bort möjligheten att visa upp konstglasen på utställningar och vernissager, det ville Glasprinsen ändra på.
Det som fick allmänheten att vallfärda till Galleri Glasprinsen var Glasprinsens unikt framtagna hyllningskollektion som förenade konst och sport i en vacker kombination. Hyllningskollektionen är unik i sitt slag och är en hyllning till sex av våra bästa idrottare som själva satt sin autograf på varsitt konstglas. Kollektionen är limiterad, den görs bara i 1000 exemplar, numrerade från 1 till 1000 med idrottarens autograf ingraverad.

En av de som hyllas är världsmästare och den nyblivne världsmästaren och OS-guldmedaljören Daniel Ståhl. Valet var självklart. Daniel Ståhl är friidrottsvärldens störste just nu med både OS- och VM-guld. Glasprinsen lanserade Daniel Ståhls gulddiskus den 27 september, en hyllning till det historiska guldet i diskus vid Tokyo-OS tidigare i år. Valet av Daniel Ståhl blev en mer självklart när det visade sig att OS-guldmedaljören själv har ett stort konstintresse privat.
Om sin egna gulddiskus säger Daniel, – Det är den enda diskus jag aldrig kommer kasta. Den är perfekt. Ett riktigt konstverk.

Josefin Petersson


Daniel Ståhl och hans gulddiskus. Foto: Glasprinsen