NYHETER 2021-10-15 KL. 16:00

Hanefors kan bli nytt naturreservat

Av Hans Nilsson

Hanefors kan bli nytt naturreservat
Hanefors, söder om Ingelstad, kan bli ett nytt naturreservat.

INGELSTAD. Hanefors, knappt 2 kilometer söder om Ingelstad centrum, kan bli Växjö kommuns 24:e naturreservat. Ett förslag för att göra detta till verklighet ska nu tas fram.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har godkänt ett förslag på hur Hanefors ska kunna bli ett nytt naturreservat.
– I Hanefors har kommunen nyligen gjort stora restaureringar för att förstärka naturvärdena när den gamla dammen revs. Detta skapade fria vandringsvägar för fiskarna och bra miljö för växtlivet. Att skapa ett naturreservat av Hanefors bidrar till att bevara den biologiska mångfalden, säger Cheryl Jones Fur (MP), första vice ordförande tekniska nämnden.
Uppdraget att ta fram förslaget går till kommunchef Monica Skagne, hon får även i uppdrag att se över vilka föreskrifter som ska gälla i naturreservatet samt en skötselplan.

När förslaget är klart så ska beslut tas av kommunstyrelsen och därefter ska det ut på samråd hos invånare, föreningar och myndigheter.
– Ett nytt naturreservat utanför Ingelstad skulle vara en viktig del i att utveckla vår landsbygd. Det stärker även friluftslivet och blir ett intressant utflyktsmål med naturupplevelser, säger Sofia Stynsberg (M), tekniska nämndens ordförande.

Sedan tidigare finns det 23 naturreservat i Växjö kommun.

Anders Jönsson