NYHETER 2022-1-27 KL. 12:41

Han vill visa upp Växjös fula miljöer- Jag hittar ofta smådetaljerna!

Av Thomas Edgren

Han vill visa upp Växjös fula miljöer- Jag hittar ofta smådetaljerna!
Tråkig och enkel sjuttiotalsstil blev det på dessa fastigheter när allt det gamla på Båtsmansbacken skulle väck. ”Delar av Sandgärdsgatan är bara en transportsträcka utan något att fästa blicken på”. Foito: Thomas Edgren

VÄXJÖ. - Jag ser saker på ett annat sätt än många andra. Jag gillar att leta upp fula miljöer och detaljer och att gå in på gamla bakgårdar och titta. Som konstnär vill jag gärna utforska platser som andra inte tänker på finns.
Orden kommer från Åskar Lilja, 43-årig konstnär i Växjö. Sedan 2018 har han gett stadsvandringar i Växjö centrum, men inte främst för att visa upp det fina utan för att visa skamfläckar och i hans ögon fula men även spännande och bortglömda miljöer. Saker som hans deltagare blir fascinerade av under den 2,5 timme långa vandringen som han tar med dem på.
- Det väcks en debatt om miljöerna under mina vandringar och det är intressant att höra vad deltagarna själva tycker om Växjö centrum då och nu. En del äldre berättar hur det såg ut när de växte upp här. Det har hänt att fastighetsägare har tagit bort eller snyggat till detaljer efter att de hört att jag har analyserat dem på mina vandringar, noterar Åskar.

Nu är han aktuell med en egen bok med bilder från anmärkningsvärda saker i centrum; ”Skev stad”. I sin dator har han samlat på sig ett par tusen bilder på skamfläckar och fasader i städer som Växjö, Malmö och Stockholm, där han bott och där han har snirklat sig runt och letat och plåtat.

För många år sedan hade Åskar en ateljé i gamla charmiga Bländagården i Växjö. Men så revs den gamla miljön och Bländapassagen öppnades upp. Det blev enligt Åskar en mycket tråkigare och fulare moderniserad miljö. Det var kanske det som gjorde att han fick smak på att leta upp hur arkitekter, fastighetsägare och kommunledning missbrukat möjligheten att ta tillvara på charmiga detaljer när äldre hus renoverats eller rivits utan eftertanke.
- Generellt sett har Växjö många vackra fasader. Men nu har man börjat resa väldigt stora byggnader i och runt Växjö centrum. Dessa passar inte in här; centrum har alltid haft en låg bebyggelse. Nu blir det massa stora väggar här och var som skymmer annat vackert. Ta kommunhuset till exempel; går man söderut längst Klostergatan ser man bara en stor vägg i slutet av gatan! Och stadsdelen söder har man effektivt isolerat med en kulissliknande vägg av husfasader vid järnvägen. Det påverkar hela stadskärnan negativt, tycker Åskar, som för många år sedan var med om att rädda det gamla trähuskvarteret ”Tusenåriga riket” på Skolgatan. Men en sådan aktion kräver så mycket engagemang så nu nöjer han sig med att bara notera vad som händer med de äldre miljöerna.

Åskar Lilja saknar fler platser där man kunde skapa publika mötesplatser.
- Ta våra fina torgytor. Både Stortorget, Teatertorget och Oxtorget äts upp av fula parkeringar med bilar. Det är jättesynd; här skulle man kunna skapa mysiga publika torgmiljöer som du hittar i andra städer. Och när det stora höghuset byggdes där det gamla vattentornet stod; tänk om man hade planerat in en restaurang eller café på toppen: vilken publikmagnet! Då hade Kungsgatan blommat upp och fler hade flanerat fram och tillbaka längs detta stråk. Nu är tyvärr stora delar av våra gator bara transportsträckor på väg mot något annat!
Under Kulturnatten kommer Åskar Lilja att finnas på plats i fastigheten ”Tusenåriga Riket” på Skolgatan och prata kring sin nya bok ”Skev stad” samt visa ett bildspel över miljöer.
- Vissa tror att jag är emot att bygga nytt. Det är jag inte. Däremot vill jag att man tänker många varv innan man kör igång. Massor med varv! Då blir det ofta bra. Det märks att det går för fort ibland!

Thomas Edgren


”Skev stad” heter Åskars nya bok som släpps lagom till Kulturnatten.



Likt en väldig vägg dyker nya stationshuset plötsligt upp, för stort och för nära den låga centrumbebyggelsen tycker Åskar. ”Den bruna färgen måste ha varit en felbeställning”.