NYHETER 2020-5-31 KL. 10:01

Glädje och kärlek på Kampaängen med Gymmix

Av Hans Nilsson

Glädje och kärlek på Kampaängen med Gymmix
Christina Carling, sjuksköterska på lasarettet i Växjö, och Kent Andersson, snickare på Värends Entreprenad, har varit med i Gymmix i några år nu. För dem har gympan stor betydelse i deras vardagliga liv på jobbet. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Gymmix Växjö med nära 1 000 medlemmar har flyttat ut från idrottshallarna och börjat med utomhusgympa på grund av coronaviruset. Nu samlas ett gäng motionärer varje måndagskväll på Kampaängen och gympar till musik.- Det här är glädje och kärlek, ropar Börje Olin, ledare för passet.
Föreningen Gymmix bildades redan 1941, då under namnet Växjö Gymnastikkrets. Numera är det en fullt certifierad Gymmix-förening inom Svenska Gymnastikförbundet.

Gymmix i Växjö har en stor bredd i verksamheten. Man kör 38 pass i veckan under våren med 29 ledare.
På de passen erbjuds lätt- och medelgympa, zumba, styrka med stänger, yoga, pilates spirals, gympa med bräda, cirkelträning, rygg-core, dans mix, vattengympa, Tai Chi, familjegympa, bamsegympa för barn och parkour.
- Vi har medlemmar som är alltifrån 3 till 85 år gamla. Det vi gör är bra för folkhälsan, och det ska vara lustfyllt att gå på våra pass. Man behöver inte se ut på ett visst sätt när man tränar och man gör så gott man kan, förklarar Birgit Collskog, ordförande i Gymmix.
På Kampaängen på måndagskvällar är det medelgympa som gäller under en timme. När Lokaltidningen gjorde ett besök en måndag nyligen var det ett 20-tal deltagare i 50- till 65-årsåldern som hade samlats för att ledas av Börje Olin i de olika övningarna till glad och lättsam musik.

Christina Carling, sjuksköterska på lasarettet i Växjö, och Kent Andersson, snickare på Värends Entreprenad, har varit med i Gymmix i några år nu. För dem har gympan stor betydelse i deras vardagliga liv på jobbet.
- Gympan ger mig mer energi. Jag har blivit mycket piggare och smidigare i kroppen och jag har fått bättre balans tack vare den. Det har jag ju nytta av som byggnadssnickare, jag klättrar rätt mycket på stegar och går på ställningar, säger Kent Andersson.
- Man kommer hit som man är och gör det på sitt sätt. Jag känner att jag får ut en massa saker ur kroppen som varit påfrestande pyskiskt på jobbet. Men jag har också fått mer styrka i kroppen och det kan behövas för vi lyfter en del på jobbet, förklarar Christina Carling.

I normala fall är Gymmix enbart inomhus i idrottshallar och avslutar vårterminen i april. Men den här våren är inte normal. När coronaviruset började spridas på allvar i mitten av mars i Sverige tog styrelsen för Gymmix beslutet att lägga ned alla aktiviteter inomhus och förlägga vissa träningspass utomhus.
- Vi har rätt hög medelålder på våra medlemmar och fyra ledare är över 70 år och ingår i riskgruppen. De flesta slutade komma på passen inomhus ganska snart, och vi flyttade gympan utomhus till Kampaängen och vi hade gympa och en del andra pass utanför Furutåskolan, Tipshallen, Gustavslundskolan och Furuby skola istället, säger Birgit Collskog.
- Men det här betyder också att terminen förlängs. Vi brukar pausa från maj till september, men nu kommer vi köra utomhus på Kampaängen hela juli på måndagar om vi får tillstånd och vi har sökt även för onsdagar. Kanske kommer vi vara i Linnéparken i sommar också och ha zumba där om vi får tillstånd.

hans nilsson



- Det vi gör är bra för folkhälsan, och det ska vara lustfyllt att gå på våra pass. Man behöver inte se ut på ett visst sätt när man tränar och man gör så gott man kan, förklarar Birgit Collskog, ordförande i Gymmix i Växjö. Foto: Hans Nilsson



- Det här är glädje och kärlek, ropar Börje Olin, ledare för passet. Foto: Hans Nilsson