NYHETER 2020-5-23 KL. 16:17

Genvägar, torskar och de andra

Av Hans Nilsson

Genvägar, torskar och de andra
John Curovac, krönikör. Foto: Privat

Genväg till sex och genväg till pengar. Gemensamma intresse för människor samman. Döm mig inte innan du har läst hela texten. Jag vet att det är svårt men utmana dig själv.

Coronatristessen blev bruten nyligen. Äntligen tänkte många. TV-kändis avslöjades som sexköpare. Varken första eller sista gången i världshistoria. Och precis som det brukar vara ska ”de utan synd” döma.
PK-are attackerar i flock som små arga apor. Politiker plockar billiga poäng.
För att inte anstränga hjärnan bestämmer folk snabbt den enkla regeln: en förövare och ett offer. För enkelhetens skull. Det kan vara så. Men låt oss se saken på ett annat sätt.

Vi lever i ett exploateringssamhälle. Alla ska utnyttja alla. Alla är torskar och prostituerade på en och samma gång.
Ja, även du och jag. Vi utan synd. Vi lever i en värld utan eget ansvar. Alla ska skylla ifrån sig.
”Offren” och ”förövarna”. Men tänk om vi alla var skyldiga?
Det finns faktiskt något som heter fri vilja. Och den finns från början till det sista andetaget. I alla situationer.
Oavsett om du är den som skjuter eller den skjutna kan du välja.
Du kan skjuta eller låta bli. Du kan välja att dö utan motstånd eller göra så mycket motstånd du kan. Det här med grupptryck och rädsla används ofta av krigsförbrytare.
Jag var tvungen att mörda annars skulle jag bli mördad. Sant. Så du hade ett val!
Du kunde välja mellan att bli mördad som en hederlig människa, men valde att bli krigsförbrytare. Detsamma gäller fången. Antingen väljer man att acceptera sitt öde eller så gör man ett annat val.

Nu tog jag ett extremt exempel bara för att dra din uppmärksamhet. Men fri vilja gäller även i mindre dramatiska fall.
De gängen som rånar, misshandlar och säljer knark till våra barn. Är de offer eller har de valt en genväg till pengar?
De som säljer sin kropp på gatan och på nätet. Väljer de en genväg till de lätta pengarna? En jämförelse.
En vanlig ungdom tjänar runt 100 kronor i timmen i Sverige efter skatt. Det innebär att den med skam i kroppen måste jobba 30 gånger mer för samma pengar som den utan skam.
Självklart finns det fall med trafficking, men de personerna blir oftast lockade med glamour och lätta pengar. Genväg. Och genvägar straffar sig alltid. Så, man hade ett val.
Du som inte har slutat läsa har möjlighet att förstå hela texten. Jag utgår alltid från mina egna erfarenheter.
Jag tror bara på det som jag upplevt på mitt egna skinn. Jag har haft tur att hamna på inte bara samhällets utan världens botten.
På 90-talet som flykting blev vi jagade och förnedrade över hela Europa. Sedan hade jag tur att hamna i Sverige. Jag blev den lyckligt lottade att hamna direkt efter svenska kvinnor, svenska män och svenska hundar.

Ja. Hundarna hade både pass och sina rättigheter. De blev mina första förebilder. Och jag sa tur. Du läste rätt. Utan den turen i livet hade jag aldrig förstått det här med fri vilja. Självklart ville jag ha nya skor och cykel som 16-åring.
Självklart ville jag tjäna mer än 17 kronor i timmen på en kvarn i Högsby, men självklart skulle jag aldrig förgifta andras barn med droger. Självklart skulle jag aldrig sälja sex till någon som vill ta den genvägen till sängen.
För att det är fel och min fria vilja blev Min fria vilja. Men jag dömer inte. Varken den enda eller den andra. Jag förstår dem. Men när det kommer till kritan har alla våra handlingar en konsekvens. Och de som tar genvägar betalar alltid det högre priset.
Torsk och den andra. Lika barn leka bäst. Jag tycker synd om de båda och ingen av dem. Ja. För att jag är hård men rättvis. Vad är du?
PS. Alla regler har ett undantag.

John Curovackrönikör