NYHETER 2022-4-21 KL. 16:47

Försvarspolitik tar fokus från årets riksdagsval

Försvarspolitik tar fokus från årets riksdagsval

Det säkerhetspolitiska läget som råder i Europa skapar ringar på vattnet inför det svenska riksdagsvalet 2022. Om migration och integration var huvudämnen inför valet 2018 är försvarspolitik och frågan kring Sveriges eventuella medlemskap i NATO högt prioriterade ämnen på den politiska agendan inför valet.

Med knappt 6 månader kvar till det stundande valet kan man följa bästa oddsen för riksdagsvalet 2022 och följa hur dom löpande förändras. Vilka av de svenska riksdagspartierna som tippas att vinna respektive förutsägs att bli valets förlorare går att följa i realtid. Gör man sin research och tittar på uppdaterade SIFO-undersökningar ger det sammantaget en bild över hur utgången skulle sluta om det var val idag.
7,5 miljoner röstberättigade svenska medborgare står och väger i frågan kring fördelar respektive nackdelar om Sverige ska ansluta sig till NATO. Öppnar detta upp till att väljare röstar annorlunda än tidigare val? Frågorna är fler än svaren och det spekuleras friskt. Samtliga partier har gått ut med att poängtera vikten av att stärka Sveriges motståndskraft, både militärt och civilt men till vilket pris är frågan.

Argument för
Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna är för ett svenskt Natomedlemskap. De anser att Sverige är ett för litet land för att stå ensamt vid ett angrepp, och i och med ett medlemskap i NATO är vi garanterade ett snabbt militärt stöd om vi angrip. Det anges som det främsta argumentet till ett medlemskap.

Ändrat ställningstagande
Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare varit emot ett medlemskap. Men nu har det förändrade säkerhetsläget fått Socialdemokraterna att börja svänga i frågan. Partiet har gått ut och deklarerat att nej-beslutet från förra årets partikongress inte gäller längre. Sverigedemokraterna som tidigare varit emot har reviderat sin inställning i frågan efter den ryska invasionen av Ukraina. Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Emil Aronsson har uppgett att man kommer att förespråka ett svenskt medlemskap om Finland beslutar sig för att gå med och att den säkerhetspolitiska situationen kräver det.

Andersson VS Marin
Magdalena Andersson gick tidigt ut efter att kriget i Ukraina bröt ut och lugnande det svenska folket med att inga förhastade beslut kommer att tas angående NATO-ansökan.
– Man måste verkligen analysera den nya situationen mycket seriöst, tänka på konsekvenserna, på för- och nackdelarna på alla möjliga vägar fram, sade Andersson.

Sanna Marin har varit tydlig i sin retorik. Den finske statsministern har poängterat att detta är ett beslut som skall avhandlas inom veckor och inte månader. Detta stöds av Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen som uttalat sig:
– Det är bättre om vi går samma väg. Men jag betonar också att varje land tar sitt eget beslut. Det är möjligt att samarbeta i alla fall, men det är bättre om vi kan fatta samma beslut.
Beslut som kommer att tas inom den närmaste tiden, som kommer att påverka Sveriges inrikes- och utrikespolitik många år framöver.