NYHETER 2020-6-14 KL. 14:05

Förändringens tid är här

Av Hans Nilsson

Förändringens tid är här
Mats Ekenstam, krönikör. Foto: Privat

Det finns olika sätt att hantera utmaningar. Ett glas kan vara halvtomt eller halvfullt. Min ansats är oftast att se möjligheter istället för problem för att förflytta mig själv och de människor jag kan påverka i en positiv riktning. Avveckling eller utveckling är ett annat sätt att se på omständigheter som påverkar oss.

Jag är medveten om att vi går igenom en tuff tid i samhället nu. Många är drabbade ekonomiskt, socialt eller via sjukdomar. Jag funderar dock på vad som gör skillnad i hur förändringar hanteras generellt?
Jag tror mycket att det är en inställningsfråga till förändring. Nyfikenhet på det okända skapar förutsättningar och möjligheter för nya lärdomar och utveckling.
Rädslor för det okända tror jag också påverkar hur vi hanterar förändringar. Det går dock att möta sina rädslor genom att prata med andra människor samt inhämta fakta så det kan uppstå nya perspektiv på en förändring.

Det finns flera exempel där företag och organisationer ställt om sin verksamhet för att anpassa sig till nya förutsättningar. Ett exempel är gymnasieskolorna som nu bedriver utbildning i ett nytt digitalt format.
Det skapas även nya affärsidéer eller lösningar som kanske blir företagets nya framtid, det som gör att företaget faktiskt överlever och tar sig in på nya marknader.
Snabbhet i förändringsarbete har också en viktig påverkan, man kan inte vänta för länge för då har tåget gått. Nya behov uppstår, då måste man vara där och uppfylla dem för att överleva.
Är du riktigt kreativ skapar du även nya behov utifrån förutsättningarna. ”Det är de snabba som äter de långsamma”

Ett annat tydligt exempel är hur vår möteskultur har förändrats, för tre månader sedan visste inte många vad Teams eller Zoom var. Många hade knappt använt de digitala plattformarna för möten, varken på jobbet eller privat. Nu är det vanligt förekommande både på kundbesök, släktmiddagar och afterwork.
Jag gjorde en egen undersökning på LinkedIn där 75 procent var mer positiva till digitala möten nu jämfört med för tre månader sedan. Vi är sociala varelser som vill interagera med andra, därför tror jag siffran är så hög.
I dessa och liknande kanaler har vi hittat en lösning som många behövde och kunde ta till sig. Enkelhet och tillgänglighet gjorde det än mer positivt.

Försök hitta det positiva i de förändringar du ställs inför, det leder oftast till utveckling.

Mats Ekenstamkrönikör.