NYHETER 2020-11-22 KL. 18:37

Flera nya etableringar i city: ”De gasar i uppförsbacke”

Av Hans Nilsson

Flera nya etableringar i city: ”De gasar i uppförsbacke”
- Det är 13 nya etableringar i city nu. Jag har aldrig varit med om att så många nya ställen öppnar på så kort tid, det är riktigt roligt, säger Nils-Petter Nilsson, vd och centrumledare för Växjö Citysamverkan. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det är närmast en explosion av nya etableringar nu i Växjö city. Mitt i coronakrisen är det 13 nya ställen som är på väg att öppna i centrum eller som redan har gjort det.
- Det är jättekul, det är lite som att de gasar i uppförsbacke, säger Nils-Petter Nilsson, vd och centrumledare på Växjö Citysamverkan.
Lokaltidningen skrev nyligen om att Växjö Outlet öppnat i Synoptiks gamla butikslokal på Storgatan 30.
Det är Magnus Gummesson på skiv- och bokhandeln Cultix och Staffan Spångvall, som har Trudeluttglass, som ska sälja böcker, handväskor och presentartiklar och en del annat i den lokalen fram till augusti till en början. Går det bra blir det en fortsättning på Växjö Outlet.

I det här numret uppmärksammar vi dessutom att Busfrö Nytt & Bytt snart öppnar på Sandgärdsgatan 20 i Växjö.
Det är en secondhandbutik där kunden lämnar in dam- och barnkläder och leksaker och får 40 procent av försäljningspriset. Butiken har redan fått in flera tusen klädesplagg i uppåt 800 påsar. Det är Johan Malmgren som är franchisetagare och hans fru Viktoria Svedebäck som hjälper till.
Det här är bara två av flera exempel på nya verksamheter som nu håller på att fylla tomma lokaler i city eller som redan har lyckats göra det.
- Det är 13 nya etableringar i city. Jag har aldrig varit med om att så många nya ställen öppnar på så kort tid, det är riktigt roligt, säger Nils-Petter Nilsson, vd för Växjö Citysamverkan.
- Det är inte bara nya restauranger, pubar och barer utan även detaljhandel och service som öppnar. Och det är bra att det är en mix av olika verksamheter, precis som det ska vara i city, lägger han till.

Bland annat har en barberare öppnat i Bländapassagen, en ny aktör i restaurangbranschen kommer fylla Stars and Stripes i Tegnérhuset med innehåll, ägarna av Massimo öppnar nytt i gamla Grand Etapé på Norra Järnvägsgatan och det blir handel igen i Vero Modas gamla lokal i Willans Park.
Frågan är vad det beror på att så många vågar satsa i dessa orostider med en pandemi. Nils-Petter Nilsson har inget självklart svar på det.
- Det är kanske en del som tycker att det är ett bra läge nu att passa på att prata med fastighetsägare om att hyra. Sedan är det lite som att folk tänker att fixar man detta så fixar man allt, tror Nils-Petter Nilsson.
Apropå centrumhandeln så blir det ingen klassisk julmarknad på julskyltningssöndagen den 29 november med knallar och evenemang i Växjö. De senaste restriktionerna sätter stopp för det.
Istället uppmanar Växjö Citysamverkan alla butiksägare att ha en klassisk julskyltning i skyltfönstren, med rejäl julpyntning som det var förr.
Man kommer dessutom utse en vinnare som gör den mest juliga utsmyckningen.
- Vi hjälper till för att de ska kunna göra det fint i fönstren, vi har köpt in julpynt och vi har en stylist som kan hjälpa butikerna att julpynta i skyltfönstren. Vi hoppas att det är många som hakar på, säger Nils-Petter Nilsson.

hans nilsson