NYHETER 2020-10-18 KL. 18:14

Fick kritik för bokning av rappare - nu ordnas debatt om yttrandefrihet

Av Hans Nilsson

Fick kritik för bokning av rappare - nu ordnas debatt om yttrandefrihet
Det fria ordets hus med Nahide Arabadji och Joakim Granlund ordnar en debattkväll den 21 oktober om yttrandefrihet och konstnärliga uttryck. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det fria ordets hus har fått kritik för att rapparen Ramme fick uppträda vid invigningen av den nya konsthallen i Växjö i september. Hans texter anses vara sexistiska, drogliberala och romantisera kriminalitet. Det fria ordets hus ordnar en debattkväll den 21 oktober om yttrandefrihet och konstnärliga uttryck.
- Vilka får ta plats i kulturens finrum och vilket innehåll i konsten ska rymmas i yttrandefriheten? Det är viktigt att diskutera det, säger Nahide Arabadji på Det fria ordets hus.
När Det fria ordets hus hade flyttat in i Växjö konsthall ordnades en invigning den 19 september.
På programmet stod bland annat ett framträdande av den 17-årige rapparen Ramme, som är uppvuxen i Araby.
- Det var fullt med ungdomar från Araby i konsthallen, det var en publik som aldrig är här annars, berättar Nahide Arabadji verksamhetsutvecklare på Det fria ordets hus.
Men det har också kommit kritiska synpunkter från medborgare. Kritiken riktas mot att Det fria ordets hus, en verksamhet inom Växjö kommuns kultur- och fritidsförvaltning, bokade en artist som Ramme.
- Inom hiphopen kan texterna vara sexistiska och romantisera droger, våld och kriminalitet. Ramme skriver såna texter också. Man ifrågasätter därför att vi bokade honom, förklarar Nahide Arabadji.
- Vi drivs i kommunal regi och det gör det här komplext eftersom ett av våra viktigaste uppdrag är att värna yttrandefriheten. Det är viktigt att kritiska åsikter om innehållet i konsten tas upp i en debatt utan att dess konsekvenser inskränker på yttrandefriheten, lägger hon till.

Med anledning av kritiken av bokningen av Ramme ordnar Det fria ordets hus en debatt i konsthallen klockan 18.00 onsdagen den 21 oktober. Temat är yttrandefrihet och konstnärliga uttryck.
I panelen finns Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare för Svenska Pen, Jon Malmkvist (KD), ordförande kultur- och fritidsnämnden, Anette Östman Ottosson, kommunpolis i Växjö.
Per Dannefjord, lektor i sociologi på Linnéuniversitetet, håller i samtalet.

Man kommer diskutera musiktexter som provocerar och hur kulturinstitutioner hanterar det. Vad har allmänheten för åsikter om den här typen av musik? Vad händer när artister som har bokats väcker debatt och blir avbokade på grund av hot?
hans nilsson