NYHETER 2020-7-26 KL. 10:29

Fars med social distans på Villa Vik

Av Anders Jönsson

Fars med social distans på Villa Vik
Eva Pettersson och Cilla Lindholm och Linneateatern bjuder även i år in till sommarteater på Villa Vik. I år blir det en fars som för första gången i SVerige spelades på Fredriksdalsteatern med Eva Rydberg i huvudrollen. Foto: Anders Jönsson

VÄXJÖ.Pittoreska Villa Vik kommer under några sommarveckor att göras om till 1950-talets Höganäs. Det när Linneateatern sätter upp årets sommarfars ”Arnbergs korsettfabrik”. - Det är en helt galen musikalisk fars, och den här sommaren kan vi verkligen behöva lite skratt, säger Cilla Lindblom som regisserar föreställningen tillsammans med Eva Pettersson.
För andra året i rad blir det sommarteater på Villa Vik där scenen är terrassen till huset och en läktare sätts upp i trädgården.
- Fantasin kan ju skena iväg ordentligt om vem som bor i det här huset, eller på den här gården. Så förra året var det Söderkåkar, då hade vi det här som det stora huset och så hade vi ett litet mindre hus på gården, säger Cilla Lindblom.
- Men i år är det bara en miljö, det är ju korsettfabriken. Vi kommer att ha en ingång som en rosenbåge in till gården och så kommer vi ha en hammock, men det är väl allt.
- Så direktör Arnberg med fru och son bor på undervåningen och övervåning är själva fabriken. Så det blir familjens gård som föreställningen utspelar sig på. Sedan blir det ju in och ut genom dörren, det är ju en musikalisk fars, säger Eva Pettersson.
- En fars brukar ju vara tre dörrar, men vi har bara en, säger Cilla.

Arnbergs korsettfabrik sattes upp för första gången på svenska på Fredriksdalsteatern år 2000 med Eva Rydberg i huvudrollen.
- Den är omskriven för Eva Rydberg och då blir det en kvinnlig kamrer som ska gifta sig med sonen i huset. I original är det en manlig, berättar Cilla som i år inte bara regisserar utan också kommer stå på scen.
- Ja, det var ett tag sedan. Det är 19 sedan sist nu. Det ska bli jättekul, och ovant. Man är lite ringrostig. Det är lite svårt att regissera sig själv. Men här fanns det en liten roll och då tyckte jag att det kunde fungera, säger hon.

Ensemblen är tolv man stark och består av lokala skådespelare.
- Både jag och Eva har regisserat de här revyerna runtomkring Växjö, så vi har lite kontakter. Det krävs ju lite humoristiska skådespelare när det är en fars. Vi går utanför de som vanligtvis brukar vara med i Linneateatern. Det gör vi också för att vi vill ha bredden, säger Cilla.
- Det är en mer fysisk teater, och när man är utomhus kräver det lite mer uttryck med vind och ljud och allt annat som spelar in när man är ute. Kommer det en fluga får skådespelarna ta in det, säger Eva.

Nu är det speciella tider mitt i pågående Coronapandemi, vilket så klart också har påverkat Arnbergs korsettfabrik.
- Vi hade tillsatt allt, fått alla rättigheter klara och så bröt Coronan ut. Vi hade rollfördelningen veckan då det blev restriktioner. Vi tänkte som alla andra att det här kanske inte pågår så länge, men det gjorde det. Så vi sa att vi får avvakta, berättar Cilla.
- Vi har hela tiden haft samtal med ensemblen och när vi har repeterat har vi hållit avstånd så det känts bekvämt. Vi har pratat om våra tankar. Men vi har varit försiktigt optimistiska hela tiden. Vi har heller inte haft någon 70 plus med, säger Eva.
- Cilla och jag tog ändå tidigt ett beslut, eftersom vi är utomhus och har redan en beställd läktare för 200 personer så kör vi. Och vi kommer att följa restriktionerna, vi kommer bara att sälja 50 biljetter per föreställning. Vi kan köra för en liten publik, fortsätter Eva.

Premiären var den 23 juli och Arnbergs korsett fabrik spelas tre eller fyra dagar i veckan fram till 7 augusti.

anders jönsson


Eva Pettersson och Cilla Lindholm och Linneateatern bjuder även i år in till sommarteater på Villa Vik. I år blir det en fars som för första gången i SVerige spelades på Fredriksdalsteatern med Eva Rydberg i huvudrollen. Foto: Anders Jönsson