NYHETER 2020-6-25 KL. 11:09

Elvis Show till Hynnenäs: ”Vi vill glädja folk i dessa tider”

Av Hans Nilsson

Elvis Show till Hynnenäs: ”Vi vill glädja folk i dessa tider”
Det blir Elvis Show med The Cadillac Band fredagen den 3 juli på Björkbackens utescen i Hynnenäs. Med tanke på coronapandemin tar man in högst 50 personer. Foto: Pressbild

HYNNENÄS. Fredagen den 3 juli får Björkbackens utescen i Hynnenäs fint besök - det blir Elvis Show med The Cadillac Band som turnerat med en av Elvis Presleys basister. Med tanke på coronapandemin tar man in högst 50 personer. - Vi vill glädja folk i dessa tider, men vi är väldigt försiktiga, säger Ulf Nilsson, bandledare och trummis.
The Cadillac Band, som har sin bas i Floda i Lerums kommun, var det första svenska bandet som blev invalt i Rockabilly Hall Of Fame i USA.
Bandet har spelat ihop i många år, men namnet kom till så sent som 2004. Det var Elvis Presleys gamle trummis DJ Fontana som döpte bandet eftersom han tyckte att The Cadillac Band var ett passande namn på det här bandet.

Det finns många kopplingar till Elvis Presley. Bandet har turnerat med flera av Elvis musiker genom åren. Bland annat har det blivit många shower med Elvis gitarrist, den legendariske James Burton.
De senaste åren har de gjort ett 50-tal shower ihop med den amerikanske basisten Jerry Scheff. Han spelade bland annat bas med Elvis Presley från 1969 och ett antal år på 70-talet, och senare med Bob Dylan och med en annan Elvis, med Costello i efternamn.
Dessutom framför det här bandet förstås flera Elvis-låtar när de kommer till Björkbackens utescen i Hynnenäs i Alvesta kommun fredagen den 3 juli och bjuder på The Elvis Show.

The Cadillac Band spelar mest på bygdegårdar.
- Folk på landsbygden är ofta svältfödda på levande musik och vi tycker att det är roligt att spela på bygdegårdar. Musiken passar in där också, säger Ulf Nilsson, trummis i bandet.
- Vi har spelat i Hynnenäs förut, det var bara för några år sedan och då gick vår buss sönder efter spelningen när vi skulle hem. Flamingokvintetten råkade köra förbi med sin turnébuss och erbjöd sin hjälp, men vi fick hjälp av de som har Björkbacken.
Cadillac Band kör inte bara Elvis-låtar. På repertoaren finns till exempel även låtar med Carl Perkins, Roy Orbison, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Creedence Clearwater Revival, Ricky Nelson, Dorsey Burnette, Dr Hook och svenska 60-talsbandet Tages.
Flera svenska artister har varit med i bandet genom åren, som Tommy Blom, före detta Tages, Little Gerhard och Mats MP Persson från Gyllene Tider.
Numera är det Janne ”Lucas” Persson på sång, piano och dragspel, som är den stora stjärnan i bandet. Tommy Karlsson från Wizex är med i bandet på spleningen i Hynnenäs också.
Men frågan är hur det fungerar att spela livemusik med publik i dessa coronatider. Det går göra det här på ett bra sätt även i dessa tider, anser Ulf Nilsson.
- Vi spelar ju utomhus i Hynnenäs och det är en stor plats. Det är ingen dans och publiken sitter ned en och en halv meter ifrån varandra. Det här stället tar in 150 personer, men vi har bara 50 biljetter till försäljning, förklarar Ulf Nilsson.
- Det är ju ingen ekonomi i det, men det går jämt upp. Vi gör det här för att vi gillar att spela och för att skänka glädje. Men även vi i bandet måste vara försiktiga. Vi är i riskgruppen allihop, så vi håller avstånd till varandra på scenen, vi sjunger i inte samma mikrofoner och vi tar inte i samma saker.
Cadillac Band består dessutom av Börje Hallberg på bas och sång och Bengt Augustsson och Mikael Berggren spelar leadgitarr.


hans nilsson- Vi spelar utomhus och det är en stor plats. Det blir ingen dans och publiken sitter ned en och en halv meter ifrån varandra, förklarar Ulf Nilsson, trummis i The Cadillac Band. Foto: Pressbild


PÅ STARTSIDAN JUST NU