NYHETER 2020-5-11 KL. 16:16

Elever ställer ut på stationen: ”Vi vill visa på den otroliga energi som finns”

Av Hans Nilsson

Elever ställer ut på stationen: ”Vi vill visa på den otroliga energi som finns”
- Det finns en otrolig energi och skaparlust hos eleverna på den här förberedande utbildningen. Vi behöver den energin och lusten i dessa tider, förklarar Petter Thörne, kursföreståndare och lärare på utbildningen.

ALVESTA. Utställningshallen i Alvesta bjuder just nu på konsthantverk och design i trä, textil och metall. Det är slututställning för eleverna på Konsthantverk och Design på Grimslövs folkhögskola.- Vi vill visa på den otroliga energi som finns hos eleverna, vi behöver det i dessa coronatider, säger Petter Thörne, lärare på utbildningen.
Det är inte riktigt som det brukar vara på utställningarna i Utställningshallen i Alvesta järnvägsstation.
Till årets slututställning för eleverna på Konsthantverk- och Designlinjen på Grimslövs folkhögskola, som öppnade den 28 april, valde man att inte ha vernissage. Dessutom är formatet mer avskalat än normalt.

Men att ha själva utställningen ska inte vara några problem trots coronasmittan, enligt Peter Johansson, verksamhetsutvecklare på kultur och fritidsförvaltningen på Alvesta kommun.
- Vi faller inte under lagen om allmänna sammankomster med en gräns på 50 personer. Det här är som att ha ett bibliotek eller en simhall öppen. Sedan är det så låg aktivitet i stationshuset nu eftersom det inte är så många som reser, så det blir inte många spontanbesök heller, säger Peter Johansson.
- Det har kommit lite besökare pö om pö till utställningen de första dagarna. Skulle vi få indikationer på att det blir mycket folk så kommer vi se till att ha någon på plats som sköter det, lägger han till.

För eleverna på Grimslövs folkhögskola är det en stor grej att få visa upp en del av det de har gjort under året. Kanske är det ännu viktigare i dessa utmanande tider att kunna bjuda in till årets slututställning. Det menar Petter Thörne, kursföreståndare och lärare på linjen för Konsthantverk och Design på Grimslövs folkhögskola.
- Vi kände att vi verkligen ville göra den här utställningen. Man kan ju inte bli helt paralyserad i dessa coronatider. Det finns en otrolig energi och skaparlust hos eleverna på den här förberedande utbildningen. Vi behöver den energin och lusten nu, förklarar Petter Thörne.

Det här är en ettårig grundutbildning i konsthantverk och design med trä, textil och metall som huvudmaterial.
På utställningen visas broderade stolar, minnen från forntiden, oförväntade bord, fantasikryp, halsdukar för två och inre speglar och en hel del annat.
- Eleverna använder alla typer av material, alla provar allt och kombinerar olika material, berättar Petter Thörne.

Utbildningen är väldigt populär.
- Vi brukar ha 80 till 90 sökande på 26 platser. Man söker inte på arbetsprover utan vi gör intervjuer med de sökande och går på personlighet, en bedömning av hur de kan tillgodogöra sig utbildningen, ålder, geografisk tillhörighet och bakgrund för att få en bra sammansättning av elever, säger Petter Thörne.
Utställningen är öppen vardagar klockan 10-17 till den 27 maj.








hans nilsson



Det är slututställning för eleverna på Konsthantverk och Design på Grimslövs folkhögskola. Foto: Cecilia Petersson