NYHETER 2022-1-26 KL. 12:45

Dosintervallet till dos 3 sänks till fem månader

Av Josefin Petersson

Dosintervallet till dos 3 sänks till fem månader
Dosintervallet mellan andra och tredje dosen vaccin mot covid-19 ändras till minst fem månader i stället för sex månader som det var tidigare. Foto: Pixabay

KRONOBERG. Under förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att dosintervallet mellan andra och tredje dosen vaccin mot covid-19 ändras till minst fem månader i stället för sex månader som det var tidigare.
– Syftet med det kortare tidsintervallet är att fler ska kunna vaccineras tidigare. Regionerna ska inte behöva stå med outnyttjad kapacitet, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
I Region Kronoberg är nu invånare över 18 år välkomna att boka en tid för att ta sin påfyllnadsdos efter fem månader.
– Våra vaccinatörer är redo att ta emot våra invånare fem månader efter dos 2 för en påfyllnadsdos. Det har funnits gott om lediga tider för vaccination så det är positivt att de nu blir uppbokade, säger Marie Jadner, vaccinsamordnare.
Folkhälsomyndigheten uppger att uppföljningen av vaccinationerna mot covid-19 i Sverige visar att vaccinerna skyddar väl mot allvarlig sjukdom, också mot omikronvarianten, i åtminstone upp till sex månader efter den andra dosen. Med en tidigarelagd påfyllnadsdos kan också risken att smittas och att föra smittan vidare minskas.
Josefin Petersson