NYHETER 2020-8-3 KL. 09:21

Djuren är livet för entreprenören Linn

Av Anders Jönsson

Djuren är livet för entreprenören Linn
Pygmégeten Anna och Linn Hohner hjälper barn och unga med autism att få en upplevelse utöver det vanliga.

VÄXJÖ. Stödperson till barn inom autismspektrum, friskvård för hundar och uppfödare av pygmégetter. Linn Hohner har många strängar på sin lyra. - Jag älskar verkligen mitt jobb. Hade jag bara klippt hundar hade det varit tråkigt, men nu med många olika saker att göra blir dagarna roliga, säger Linn.
Utanför Tävelsås hörs ett svagt ”bäää”. Det är pygmégeten Anna som står i sin inhägnad i Linn Hohners trädgård. Anna, som är gravid, har bott i trädgården i omkring en vecka.
- Så snart blir det killingar, vi hoppas på två stycken, säger Linn.

Anna är långt ifrån det enda djuret på gården, här bor också hundarna Torsten och Pax. För dagen är även lilla Fiffi och Gizmo på besök. Linn håller även på att slussa in två getabockar, men de kommer än så länge bara på besök. Anna är därmed ensam get på täppan just nu.
Hon har redan satt sig i respekt hos hundarna, den stora Sankt Bernharden Torsten har fått känna på Annas horn och håller ett visst avstånd.
- Torsten är bara en valp än så länge, han är bara sju månader. Meningen är att han ska vakta Anna och de andra getterna, det finns ju rävar i de här skogarna, berättar Linn.

Vi ger oss av på en promenad genom de småländska skogarna, självklart ledda av pygmégeten Anna.
- Jag är entreprenör och gör många olika saker. Det jag håller på med utgår från djuren och utifrån det har jag utbildningar, bland annat hundägarutbildningar några gånger om året, och friskvård för hundar, berättar Linn.
En annan syssla där Linn har stor nytta av djuren är i jobbet med barn och unga.
- Jag är kontaktperson för barn och ungdomar, allihop är diagnostiserade inom autismspektrum. De är oftast i behov av en rolig aktivitet, eller att komma hemifrån och göra något som inte bara är att gå i skolan. Det handlar om att ha en rolig stund.
Aktiviteterna kan vara skiftande beroende på person och tycke.
- Just nu har jag fem barn som kommer lite olika dagar. Då går vi i skogen, åker och badar, vi kan åka och handla. Det beror på vad personen gillar. Men mestadels är det kontakt med djur – hundar och getter.

Tidigare drev hon även ett hunddagis, men har nu riktat in sig mer på getterna.
- Nu går jag över allt mer till getterna, de är lite enklare. För det första kommer de vara mina, då blir det lättare för det är ett stort ansvar att passa någon annans hund. För det andra har det varit en dröm att föda upp pygmégetter
Getterna är också lite mer väluppfostrade än hundarna och lättare att hålla reda på.
- De är lite enklare att ut och gå med, de sticker inte iväg och det är ingen som säger ”koppla din jäkla get”. Det gillar jag, säger Linn med ett leende.
Getterna gör också succé med barnen som Linn jobbar med.
- Jag vet mycket om djur och de kan ställa frågor. Den yngsta som kommer till mig är 11 och den äldsta är 16.
- Har man autism ligger det oftast på det sociala, man kommer inte ut, man sitter inne och spelar spel hela dagar och har svårt med kompisar. Oftast har sådana barn strukturerade, men kanske lite tråkiga vardagar. Så när de kommer ut får de en liten energiboost och man skapar bra minnen. Många, många månader efter kan de prata om en utflykt. Man berikar deras vardag och är det som det går ut på.

För Linn är det lätt att relatera till de barn och unga som hon är kontaktperson åt.
- Jag har mina egna diagnoser. Jag medicinerar inte, utan är högfungerande. Jag har ADHD och kan bli väldigt intensivt, men som högfungerande är man väldigt inkännande också. Jag kan prata med barnen, jag förstår hur det är. Trots att jag inte är utbildad är jag väldigt erfaren och självlärd. Jag har jobbat med det i väldigt många år, precis som jag jobbat med djur i väldigt många år. Så det gör att man kan skapa en relation till någon som har svårt att skapa relationer. De relationerna blir väldigt genuina och det är givande för mig.
Promenaden går vidare genom skogen, hela tiden med Anna i främsta ledet. Hundarna kommer ibland lite nära och då får de ett litet horn i sidan. Det råder inga tvivel om vem som är ledarhunden i den här flocken, trots storleken.
- Pygmégetter är verkligen mini, mini, mini. Anna här är ganska stor för att vara pygmé, de är egentligen mindre. De är bara till sällskap, de går inte att ha för mjölk eller kött. Getter är väldigt intelligenta och är underskattade djur.
Snart kommer Anna att bli mamma och pygmégetterna kommer bli flera.
- Vi kommer gå i bokstavsordning. Så snart kommer lilla Barbro eller Bengt.

Förutom att jobba med getter, hundar och barn är Linn Hohner också författare och jobbar just nu på en bok som ska rikta sig till barn som har diagnoser inom autismspektrum. Så det råder inte brist på saker för henne att göra.
- Jag älskar verkligen mitt jobb. Att ha så många olika saker att göra är vad som gör dagarna roliga.



anders jönsson



Linn Hohners son Sander hjälpt till att hålla koll på pygmégeten Anna.