NYHETER 2022-1-24 KL. 12:53

Det började med 122 kvinnoporträtt – det blev en hyllningsbok till kvinnan

Av Josefin Petersson

Det började med 122 kvinnoporträtt – det blev en hyllningsbok till kvinnan
– De här texterna har på något sätt legat och väntat på rätt tillfälle, en morgon så fick jag bara till mig att jag skulle fotografera 122 kvinnor till de här texterna, säger Ulla Lundegård. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA/ELLANDA. Ulla Lundegård är en kvinna med många kreativa gåvor, hon är både konstnär, fotograf och författare. Nyligen släppte hon sin sjunde bok, Kvinnoboken, en hyllning till kvinnan. Hon har hela sitt liv varit en debattör för kvinnofrågor, hon hoppas att den som känner sig ensam kan känna igen sig i texterna i boken.
– Det är människan som är mitt största intresse, varför vi är som vi är och varför vi gör som vi gör. Det är en viktig sida av mig, jag har alltid varit intresserad av skeenden mellan människor. Sedan har skapandet varit ett sätt för mig att överleva, en livsnödvändighet, jag har skapat sedan jag var liten, säger Ulla Lundegård.

Kvinnoboken innehåller en del av alla texter som hon samlat på sig genom åren, där mycket har handlar om kvinnolivets olika skeenden. Det är en bok som kan läsas av både män och kvinnor, det är en bok som handlar om livet.
– De här texterna har på något sätt legat och väntat på rätt tillfälle, en morgon så fick jag bara till mig att jag skulle fotografera 122 kvinnor till de här texterna, innan eftermiddagen hade kommit den dagen hade jag redan fotograferat tre. Jag fotograferade kvinnor i byn, ute på stan och i Falkenberg. Träffade jag kvinnor som såg vackra eller intressanta ut så frågade jag om jag fick fotografera dem. Kvinnorna i boken är helt vanliga kvinnor, både unga och gamla, säger Ulla Lundegård.

Ulla Lundegård är intresserad av kärlek mellan människor, läkandet och helandet. Hon har varit en debattör för kvinnofrågor i hela sitt liv och hon följer inte strömmen, hon kan bara följa sitt hjärta, hon kan inte vara tyst. Nu i januari var tanken egentligen att boken skulle ha uppmärksammats och kvinnorna som är med i boken skulle tackas. Men det skjuts fram på grund av pandemin. Hon har även fler projekt som ligger och lurar men hon vill först landa i den här boken.
– Boken ska vara en stund för reflektion både för män och kvinnor, man ska kunna sitta en kväll och bara slå upp en text och känna stillsamhet. En stund för att reflektera över dig själv och ditt eget liv, reflektion är en bristvara idag och jag saknar de djupa samtalen. Jag tror att många kan känna sig ensamma, den här boken kan då kanske vara ett sätt för någon att känna sig mindre ensam när man känner igen sig i någon annans ord, säger Ulla Lundegård.






Josefin Petersson