NYHETER 2020-5-17 KL. 14:28

”Det är ju fruktansvärt med knivskärningen”

Av Hans Nilsson

”Det är ju fruktansvärt med knivskärningen”
Så här såg det ut när kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) och lokalpolischefen i Växjö, Jonas Eek, skrev under ett medborgarlöfte som innebär mer fokus på ungdomsgäng, minskad brottslighet och ökad trygghet i Växjö. Foto: Alexander Hall

VÄXJÖ. - Det är fruktansvärt med knivskärningen på Sandgärdsgatan, det är en hemsk utveckling. Båda de här misstänkta pojkarna är avstängda från skolan i avvaktan på övriga åtgärder som rättsliga påföljder eller omplacering, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.
Lokalpolisområdeschef Jonas Eek och Anna Tenje gick nyligen ut med ett löfte till medborgarna att det ska bli mer fokus på ungdomsgäng, minskad brottslighet och ökad trygghet i Växjö.
Man pekar på att vissa grupper av ungdomar skapar otrygghet på flera allmänna platser och lovar nu Växjös invånare att arbeta mot de grupperingarna. Men John Curovac på Ica Cityhallen är lite skeptisk.
- Jag vill tro på det, men jag skulle gärna vilja ha en person som samordnar hela det här projektet. Dessutom skulle det inte skada att ha ett par poliser som jobbar bara med ungdomsvåldet och är lättillgängliga för oss som jobbar i butiker.
- Ett föredöme var lokalkändispolisen Ingvar Svensk, han var verkligen involverad och engagerad. Men han gick i pension förra året tyvärr, säger John Curovac.
Enligt Anna Tenje kommer det framgå med tiden mer i detalj vad det är de tänker göra enligt medborgarlöftet. Hon pekar också på behovet att förändra socialtjänstlagen för att komma åt yngre kriminella.
- Det krävs så mycket för att tvångsomhänderta en ungdom enligt socialtjänstlagen. Oftast krävs flera orosanmälningar, och det är från 0 till 100 i den här lagen. Först händer ingenting, ingenting och ingenting och så är det plötsligt inlåsning som gäller. Det skulle behövas fler verktyg i lådan däremellan, menar Anna Tenje.
- Lagstiftningen mot unga kriminella borde skärpas rejält. Det är extremt provocerande att äldre kriminella kan använda yngre som bulvaner i brottsliga sammanhang för att de slipper straff. Dessutom måste ungdomsrabatten tas bort, lägger hon till.


hans nilsson