NYHETER 2020-10-23 KL. 17:06

Den vanliga människans gerillagrupp mot det rationella

Av Hans Nilsson

Den vanliga människans gerillagrupp mot det rationella
"Desorienteringsförmågan" - med konstnärsduon Per-Arne Sträng och John Huntington som bildar Kanslibyrån - är namnet på den nya utställningen på Växjö konsthall. Bild: Aktion nr. 588. Annonsera sitt telefonnummer.

VÄXJÖ. ”Desorienteringsförmågan” är namnet på den nya utställningen på Växjö konsthall som har öppnat och som pågår till den 9 januari 2021 i Västra hallen.
Det är konstnärsduon Per-Arne Sträng och John Huntington som bildar Kanslibyrån. De genomför aktioner och vardagliga revolter mot vanan och byråkratin.
Kanslibyrån beskrivs som en filantropisk aktivistgrupp och den vanliga människans gerillagrupp.
Per-Arne Sträng och John Huntington arbetar med subtila revolter mot allt som handlar om vanan, och föreställningarna om det rationella samhället.
De gör det med aktioner, försynta kontrollerade sprängningar av sådant vi ofta inte ser men ändå lyder och misslyckade försök att efterapa hela och rena ideal.
Den största frihet vi människor kan ta oss är att öva förmågan att desorientera oss och vår omgivning bland vardagens skygglappar, enligt Kanslibyrån.
Deras perspektiv är att det absurda och irrationella bara kan komma så långt in i det normala och likriktade som vi låter det komma.
Utställningen började visas den 16 oktober och pågår till den 9 januari 2021. Den 7 november klockan 14.30 blir det dessutom ”artist talk” med John Huntington och Per-Arne Sträng. En utställning med Juan-Oscar Guzman Svensson, som är baserad i Växjö och som nyligen tagit examen från Konstfack, öppnade den 16 oktober i Norra rummet. Den pågår till den 14 november. Han visar målningar där fragment av idéer och figurativa ansatser dröjer sig kvar i bilder som blivit abstraktioner.
hans nilsson