NYHETER 2021-4-5 KL. 15:04

De vill sprida glädje och lycka i pandemin

Av Hans Nilsson

De vill sprida glädje och lycka i pandemin
Lovisa Karlsson, Tilda Hellström och Maja Söderena har startat Be Happy Project för att sprida glädje och lycka åt äldre och yngre under pandemin.. Foto: Privat

ALVESTA. Lovisa Karlsson och Tilda Hellström från Alvesta och Maja Söderena från Växjö har startat Be Happy Project för att sprida glädje och lycka åt både äldre och yngre under pandemin.- Vi har känt oss maktlösa, ledsna och ensamma under pandemin, nu vill vi hjälpa andra som känner likadant, säger Tilda Hellström.
Alla tre tjejerna går andra året på Samhällsprogrammet på Procivitas gymnasium i Växjö.
Lovisa Karlsson, Tilda Hellström och Maja Söderena upplever att många känner sig hjälplösa och har det svårt under pandemin.
Särskilt många äldre som isolerat sig i sina hem för att undgå att bli smittade. Men även den grupp av yngre som de själva tillhör på gymnasiet har påverkats av pandemin, konstaterar de.

När det var dags att driva ett samhällsprojekt inom ramen för ämnet entreprenörskap nu under vårterminen kände de att de ville göra något för att hjälpa de här grupperna. Deras projekt heter Be Happy Project.
- Vi vill sprida lite glädje och lycka med vårt projekt. Det är viktigt i de här tiderna. Vi kan inte stoppa pandemin, men vi kan göra den enklare att ta sig igenom för de äldre som är hårt drabbade av pandemin och för sjukvården, säger Tilda Hellström.
- Men även för de yngre som sitter hemma och har distansundervisning. Vi har haft distansundervisning till och ifrån under ett år nu. Jag har känt mig väldigt ensam och nere i perioder. Det har varit svårt att plugga och att hålla motivationen och betygen uppe i vissa ämnen, särskilt i matematik.

Under vecka 14 startar de projektet med att ordna en fika och en tipspromenad i Hagaparken i Alvesta för personer som är 65 år och äldre.
Det kommer äga rum den 5 april med start klockan 14.30 och hålla på till 17-tiden. De affischerar i Alvesta och kontaktar PRO och SPF för att sprida informationen, och de kommer vara noggranna med coronareglerna.
- Vi kommer se till att hålla avstånd och vi kommer ha munskydd och handskar på oss, och det kommer finnas handsprit på plats.
Tjejerna tänker själva göra 150 vykort som ska delas ut till äldre som har hemtjänst i Alvesta och Växjö.
- Det blir positiva budskap och meddelanden på vykorten, vi vill visa att det är någon som tänker på dem. Hemtjänsten ska hjälpa till med att välja ut de som är i mest behov av det.
- Alla vi tre har mor- och farföräldrar som har varit eller är isolerade under pandemin, så vi har sett hur det kan vara.

Enligt planen ska de under vecka 14 ordna med blommor till Högåsens äldreboende i Alvesta och på ett äldreboende i Växjö som det inte är klart med än.
- Blommorna ska stå i matsalen så att alla kan se dem. Flitiga Lisas Blommor sponsrar oss med blommor.
Hittills har de lyckats få Ica Supermarket i Alvesta, Ica Maxi i Växjö, Café St Clair i Alvesta och Skåres och Broqvist i Växjö att sponsra dem.
Vecka 18 satsar de på att nå gymnasieungdomar trots att distansundervisningen nu pausas från den 1 april.
- Vi kommer lägga ut positiva budskap och tips på Instagram om hur man kan plugga och på hur man kan laga sin mat själv. Man vet ju inte om deåterinför distansundervisning snart igen, det kan gå snabbt, förklarar Tilda Hellström.

Be Happy Project kommer även uppmärksamma sjukvårdens anställda. De ska se till att alla som jobbat med coronapatienter på intensivvårdsavdelningen på Växjö lasarett får choklad som tack för insatsen.

hans nilsson